Még pénteken eltemetik

Elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király

Különösen a fiatalok kedvelték, és tekintettel arra, hogy Szaúd-Arábia lakosságának 60 százaléka 30 év alatti, ez jelentős támogatást jelentett számára.

2015.01.23 07:19MTI
Forrás: youtube.com

Elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodó. A 80 évesen a trónra került király 9 évet uralkodott, ami alatt néhány nagyon óvatos reformot vezetett be. Utódja 79 éves fivére lett.

Meghalt a szaúd-arábiai uralkodó csütörtök éjjel - jelentette Szaúd-Arábia állami televíziója pénteken a trónörökösre hivatkozva. A kilencvenegy éves Abdallah bin Abdel-Aziz 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. Decemberben kórházban került tüdőgyulladás miatt, csak gép segítségével tudott lélegezni. Az uralkodót a muszlim hagyományoknak megfelelően még pénteken eltemetik, jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió.

Abdallah király az Egyesült Államok szövetségese volt, támogatta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szembeni harcot és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalíciót. Uralkodása alatt azonban Szaúd-Arábia továbbra is ultrakonzervatív ország maradt, bár Abdallah nevéhez több - nyugati szemmel óvatosnak tűnő, szaúdi mércével mérve jelentősnek mondható - reformkezdeményezés is fűződött.

2011-ben például megígérte, hogy a nők is szavazati jogot kapnak a helyhatósági választásokon (az abszolút monarchiában csak helyhatósági voksolást szerveznek), jelöltethetik magukat különféle posztokra és bekerülhetnek a parlamentet helyettesítő Tanácskozó Gyűlésbe is. Abdallah uralkodása idején engedélyezték a nőknek, hogy - meglehetősen szigorú feltételek teljesülése esetén - autót vezessenek. Az uralkodó fontosnak tartotta a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és a felzárkóztatást, többek közt az oktatás területén.

Abdallah több mint két évtizedig volt meghatározó alakja a szaúdi politikának: trónra lépése előtt tíz évig régensként irányította az országot, miután testvére, Fahd király agyvérzést kapott. Fivére 2005-ös halála után, 80 évesen ülhetett fel a trónra.

Abdallah az ország története egyik legkedveltebb uralkodója volt, részben a reformok révén. Népszerűsége hozzájárult ahhoz, hogy a 2011-es arab tavasz idején Szaúd-Arábiában csak kevés tüntetés volt, azokkal szemben viszont kemény fellépést rendelt el. Különösen a fiatalok kedvelték, és tekintettel arra, hogy Szaúd-Arábia lakosságának 60 százaléka 30 év alatti, ez jelentős támogatást jelentett számára.

Abdallah halálával a trón Szalman bin Abdel-Aziz hercegre, az elhunyt uralkodó 79 éves fivérére szállt. Szalman herceg egészségi állapota nem sok jót ígér, a közelmúltban agyvérzése volt, ami miatt nem tudja mozgatni egyik karját. Az új uralkodó pénteken gyorsan be is jelentette, hogy egyik fivérét, Mukram herceget nevezte ki trónörökösnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.