Nem lesz kásaosztás Hangcsouban

Biztonsági okokból szakítják meg az évszázados hagyományokat

Megszakítja az évszázados hagyományokat a kelet-kínai Hangcsou város 1700 éves Lingjin temploma, s nem oszt kedden - a Lapa fesztiválon - kását, mert félnek a tömeg esetleges kezelhetetlenné válásától, amely akár tragédiával is végződhet, mint újévkor Sanghajban.

2015.01.26 17:22MTI

A történelmi buddhista templom a városi önkormányzat közlése szerint biztonsági okok miatt döntött az ételosztás elhagyása mellett, de a 12. holdhónap nyolcadik napján tartandó ünnep keretében ettől függetlenül csaknem 300 ezer csésze kása házhozszállítására készülnek. Iskolák, ellátóközpontok gyerekei, illetve öregek otthonában lakó idősek kapják. A reggeli imán legfeljebb 800 ember részvételét engedélyezték.

A holdújévet megelőző buddhista ünnepen Buddhára emlékeznek, és áldást osztanak a hívőknek és a nem hívőknek egyaránt. A ló éve idén február 18-án ér véget és 19-én veszi kezdetét a kecske éve.

Az elővigyázatosságot az indokolja, hogy Lingjin templomot naponta körülbelül átlagosan 10 ezer ember keresi fel, de nagyobb ünnepekkor ezt a számot jóval meghaladhatja a látogatók, hívők serege.

2014 utolsó napján, az éjfél előtti fél órában Sanghajban, a Bund sétányon, ahol mintegy 300 ezer ember gyűlt össze, egy kilátóemelvényt elhagyni kívánók, illetve az arra felmászni készülők összeütközése során több tucatnyian estek el, s 36-an - túlnyomó többségükben fiatalok - életüket vesztették, 49-en megsérültek.

A nyomozás megállapította, hogy a szükségesnél és az ilyenkor megszokottnál is jóval kevesebb rendőr volt a helyszínen. Az ügy következményeként több városi tisztségviselőt felelősségre vontak. Ezzel együtt Kína-szerte ellenőrizni kezdték a nagy tömegeket megmozgató rendezvények biztonsági előírásait és több tervezett nagyszabású eseményt elhalasztottak vagy töröltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.