60 százalék is lehet

Számottevően növekszik a kínai állami hivatalnokok fizetése

Hszi Csin-ping elnök esetében ez a mostani 7020 jüan (316 ezer forint) után havi 11 385 jüant (512 ezer forintot) jelent majd.

2015.01.23 11:18MTI

Nyolc év óta először emelkedik az idén az állami hivatalokban dolgozók fizetése Kínában, és igen számottevően: a legalacsonyabb tisztségekben megduplázódik, míg a legmagasabb pozíciókban - az állam- és a kormányfő esetében - bő 60 százalékkal nő.

A kínai sajtó szerint október 1-jével kezdődően minden állami alkalmazott bére emelkedni fog, de nem egységesen. A legalacsonyabb beosztásban dolgozók a jelenlegi 630 jüan (28 400 forint) helyett 1320 jüant (59 ezer 400 forintot) kapnak majd kézhez a jövőben, ami bérük megkétszereződését jelenti. A legmagasabb politikai posztokat betöltők - így a kínai elnök és miniszterelnök - fizetése 61 százalékkal nő majd - írják a lapok. Hszi Csin-ping elnök esetében ez a mostani 7020 jüan (316 ezer forint) után havi 11 385 jüant (512 ezer forintot) jelent majd. A világ második legnagyobb gazdaságát irányító Hszi azonban még így is hatalmas lemaradásban az Egyesült Államok elnökétől, Barack Obamától. Utóbbi 33 ezer 333 dollárt - 9 millió forintot - "vihet haza" havonta, éves fizetése 400 ezer dollár - vetette össze az államfői fizetéseket a China Daily napilap. Ez alapján az amerikai elnök - aki a világ legjobban fizetett államfője - 17 és félszer kap magasabb fizetést a kínainál.

A kínai fizetésemelésre a kormány által 2012 végén meghirdetett korrupcióellenes kampány segítésére és a termelékenység fokozása érdekében kerül sor. Az emelés ellenére - a vállalati szférához képest - még mindig viszonylag alacsony marad a közszolgák alapfizetése, ezek az állások ugyanakkor a pótlólagos juttatások - társadalombiztosítás, lakhatási támogatás, valamint stabil, kiszámítható karrierút - miatt továbbra is nagyon vonzóak az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.