A magyar kultúra napja

Finta Sámuel-emlékkiállítás lesz Túrkevén

A kiállításon szobrait, árnyképeit és - fotókon - kőfaragóként készített alkotásait lehet megtekinteni, a művészre emlékező tárlatot a tervek szerint egy évig láthatja a nagyközönség.

2015.01.21 22:30MTI

A legkisebb fiú címmel Finta Sámuel szobrászművész emlékére nyílik kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából pénteken a túrkevei Finta Múzeumban.

Amíg a három Finta testvér közül Sándor és Gergely világhírű lett, Sámuelnek ez nem sikerült, ettől függetlenül gazdag és sokszínű életművet hagyott hátra - mondta el az időszaki tárlat kapcsán Kapás János Zsolt múzeumigazgató az MTI-nek.

A kiállításon szobrait, árnyképeit és - fotókon - kőfaragóként készített alkotásait lehet megtekinteni, a művészre emlékező tárlatot a tervek szerint egy évig láthatja a nagyközönség - tette hozzá.

Finta Sámuel (1892-1979) idősebb testvérei tanácsára ő is a képzőművészeti pályát választotta. Budapesti műtermében rendszeresen fogadta két bátyját, szoborterveiket gyakran ő véste márványba. Egy rövid ideig 1919-ben együtt is alkottak. A szobrászat mellett árnyképvágással is foglalkozott, ami sokszor a jobb megélhetést tette lehetővé számára. Az 1930-as években költözött Túrkevére, ahol elsősorban kőfaragóként dolgozott. A testvérek közül ő volt az egyetlen, aki még megérte, hogy a túrkevei múzeum felvegye a család nevét 1967 áprilisában.

Finta Sámuel két bátyja közül Finta Sándor szobrász Amerikában ért el nagy művészi sikereket. Másik testvére, Finta Gergely ösztöndíjjal Párizsba került, ahol Rodin tanítványa volt. Finta Sámuel és Gergely Magyarországon hunyt el, Sándor Los Angelesben, alkotásait végakaratának megfelelően özvegye juttatta haza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.