A magyar kultúra napja

Kiállítás, hangverseny és gálaműsor Békés megyében

Ünnepi gálaműsorokkal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a Békés megyei települések a magyar kultúra napja alkalmából. Idén az egyik megyei középiskola ad otthont a második, Együtt szaval a nemzet elnevezésű kezdeményezésnek.

2015.01.20 01:30MTI
FB/A magyar kultúra napja

Idén az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumra esett a választás, hogy az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés házigazdája legyen.

Január 22-én, öt kontinens valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájának részvételével valósul meg a program, amely idén hagyományteremtő jelleggel a Himnusz első versszakával kezdődik, majd az idei alkalomra választott versként a teljes Szózat elszavalásával folytatódik. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon.

Orosházán egyébként egyhetes rendezvénysorozattal ünneplik a magyar kultúra napját. Január 20-án Dávid László legújabb verseskötetét, a Halkuló dallamokat mutatják be a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. Aznap este ünnepi gálaműsort rendeznek a Petőfi Művelődési Központban.

Szerdán Ruttka Andrea textilművész kiállítása nyílik meg a Művelődési Központ színháztermi előcsarnokában, az eseményen közreműködik Szirtes Edina Mókus. Pénteken a Városi Képtárban Olasz Attila szegedi festőművész kiállítását nyitják meg.

Január 23-án, pénteken Kölcsey Ferenc versmondó- és népdaléneklési versenyt rendeznek. Vasárnap a Szántó Kovács János Területi Múzeumban az I. világháború évfordulója alkalmából Erostyák Zoltán történész megnyitja a Kárpátokban megfújták a trombitát... című kiállítást.

Január 26-án a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület elnöke, Kollega Tarsoly István átadja Az év kutatóhelye díjat az Orosházi Evangélikus Gyülekezeti Levéltár részére.

Mezőberényben a magyar kultúra napján Kálmán Imre Marica grófnő című operettjével ünnepelnek a Művelődési Központban, ahol egy fotókiállítás is megnyílik az Orlai Petrich Soma Kulturális Központ archív képeiből Mezőberényi hétköznapok és ünnepek címmel. Január 29-én Liska András régész ad elő a Múzeumi esték programsorozat keretében.

Békésen a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban csütörtök délelőtt a Ládafia című mesés táncjátékot adják elő a Balassi Táncegyüttes tagjai és a Békéscsabai Jókai Színház művészei. Pénteken ünnepi estet rendeznek, ahol fellép a városi színjátszó stúdió és koncertet ad a Pankastic együttes.

Gyulán január 22-én Körmendi Klára zongoraművész ad ingyenes hangversenyt Liszt, Kodály és Bartók műveiből a Városházán.

Szarvason, a Cervinus Teátrumban ünnepi gálaműsort rendeznek január 23-án este.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.