Kassával osztja meg majd a címet

Marseille lesz 2013-ban Európa kulturális fővárosa

Franciaország második legnagyobb városa, Marseille lesz 2013-ban Európa egyik fővárosa - jelentette be kedden Jacques Pfister, a francia város pályázatának elnöke. A dél-franciaországi tengerparti város a szlovákiai Kassával osztja meg a címet 2013-ban.

2008.09.17 18:20ma.hu
Kassa

Az Európai Unióban megállapított "menetrend" értelmében 2013-ban Franciaország és Szlovákia adja Európa két kulturális fővárosát. A francia városok közül Marseille mellett pályázott még Bordeaux, Lyon és Toulouse. 

A győztes pályázat a város közleménye szerint Marseille és környéke összefogásának sikere, amiért 130 település kulturális, gazdasági és politikai szereplője harcolt. A pályázat elsősorban Európa és a mediterrán országok közti kulturális kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt. 

Mint ismeretes, a szlovák pályázatról már múlt kedden döntött a megbízott szakértői testület. Kassát Eperjes, Túrócszentmárton és Nyitra ellenében bízták meg az európai kulturális fővároshoz kapcsolódó rendezvények megszervezésével. Idén a brit Liverpool és a norvég Stavanger, jövőre pedig Ausztriában Linz és Litvániában Vilnius lesz az európai kulturális főváros. 

Magyarország 2010-ben kerül sorra, Pécs nyerte el a címet a németországi Essen és a törökországi Isztambul mellett. Az EU illetékes miniszterei hivatalosan majd csak jövőre döntenek a két 2013-as kulturális fővárosról, de a szakértői testület állásfoglalását nem szokták utólag megkérdőjelezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.