Élményekből táplálkoznak!

Pelican koncert - posztrock az A38-on

Két év kisbuszos turnézásának élményeiből táplálkozik az amerikai Pelican legutóbbi albuma: a hatalmas bulik, és a végeláthatalan, egyik városból a másikba átutazott éjszakák csakúgy benne vannak, mint a családtól való távollét szomorúsága.

2008.09.17 14:00Soós Anita

A Pelican a post-rock, post-metal zenekarok sorát gyarapítja: remek, intelligens, érzékeny és kemény bandák tartoznak ide, amelyek a rock'n'roll, az indie és a keményebb rock határmezsgyéjén egyensúlyozva bűvölik el avatott közönségüket - a Budapesten ritkaságszámba menő zenei élményt szeptember 30-án, az A38 hajón élhetjük át, a szintén amerikai Torche és a győri Pozvakowski hathatós közreműködésével. 

Legújabb, 2007-ben megjelent City Of Echoes című albumához a Pelican ismét egy erős és nyilvánvalóan megalapozott koncepciót talált: a 2001-ben alakult chicagói zenekar ezzel az albummal úgy akar reflkektálni a globalizáció folyamataira, hatásaira, ahogy az a legtermészetesebb egy turnézó csapattól: dalban mondják el a kisbusz ablakán kifelé bámulva látottakat: azt hogy a globalizáció hatására hogyan uniformizálódnak az utcák és az emberek az általuk meglátogatott városokban, országokban, ám ennek ellenére mégis mennyire különböznek egymástól.

A szeptember 30-ai est amerikai vendége a 2004-ben alakult, kezdetben projetkzenekarként működő Torche, mely a doom metal legnagyobb alakjai, így a Black Sabbath és a Cathedral által kijelölt úton halad tovább, egyre gyorsulva: zenéjüket gyakran minősítik diszkó-doomnak. A párosítás talán meglepő, de tényleg ez a helyzet: Meanderthal című albumuk dalai alig pár perc hosszúságúak, szemben egy átlagos doom tétellel, és minden súly ellenére bennük van a potenciális slágeresség is. 

A hazai vendégzenekar, a Pozvakowski valószínűleg a legjobb választás volt az estére a szervezők részéről - akinek a zenekari fotók alapján nem jutna eszébe, hogy a győri srácok életfilozófiájában elég sok közös pont lehet a tenegeren túliakkal, azt is meggyőzik a tények: a "Pozva" a hazai experimentális, post-rock szcéna egyik legígéretesebb képviselője.
 
A kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetnek a vizualitásra is: karakteres zörejzenéjük 8 vetítőgép segítségével válik teljessé, melyekkel nem csak a színpad mögé, hanem sokszor a nézőtérre belógatott fátylakra is vetítenek. 

Az együttessel a neves szaxofon virtuóz Grencsó István is rendszeresen együtt zenél, európai kiruccanásaik során pedig a Mono, a Gotbucket vagy éppen Guapo mellett léptek fel kis klubokban, foglaltházakban. 


A három zenekar koncertjére jegyek elővételben is kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, ahol otthoni jegynyomtatás is választható, sőt: akár a mobilunkra is kérhetjük a belépőt. 

2008. szeptember 30., kedd 20 óra Budapest, A38 hajó 
Pelican, Torche, Pozvakowski koncert
Belépő: szeptember 15-ig 3700 Ft, utána 4000 Ft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.