Memento

"Íme itt vagyok, engem küldj!" - Salkaházi Sára vértanúhalála

Halálának hetvenedik évfordulóján megkoszorúzták Salkaházi Sára emléktábláját szombaton a főváros IX. kerületében.

2014.12.27 19:23MTI
Fotó: Facebook/Boldog Salkaházi Sára

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Bokréta utca 3. szám alatti házon elhelyezett emléktábla megkoszorúzása előtt arról beszélt, hogy Salkaházi Sárának a vértanúhalál azt jelenthette, Isten elfogadta életének felajánlását. Szociális testvérként tett örökfogadalmának jelmondatához, "Íme itt vagyok, engem küldj!", nemcsak egész életében, hanem halálában is hű maradt - fűzte hozzá.

A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy a Szociális Testvérek Társasága sokat tett az üldözettek menekítéséért a vészkorszak idején. Csaknem száz ember pedig személyesen Salkaházi Sárának köszönhette az életét.

Salkaházi Sára 1899-ben született Kassán. 1929-ben lépett be a Szociális Testvérek Társaságába.

A magyarországi vészkorszak idején a társaság körülbelül ezer embert mentett meg. Salkaházi Sára a Bokréta utca 3. szám alatti munkásnőotthonban bújtatott üldözötteket. Innen hurcolták el a nyilasok 1944. december 27-én hatodmagával, és még aznap este agyonlőtték őket a Duna-parton.

A katolikus egyház 2006. szeptember 17-én Budapesten avatta boldoggá Salkaházi Sárát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.