Tárlatvezetések, játékok

Móra-napot rendeznek a szegedi múzeumban

Móra-napot rendeznek az író nevét viselő szegedi múzeumban szombaton, a tárlatvezetések, játékok mellett a gyerekeket bábelőadás, a felnőtteket az egykori könyvtár- és múzeumigazgató titkolt szerelmét megelevenítő színházi bemutató várja.

2014.12.11 22:30MTI

Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense emlékeztetett rá, hogy Móra Ferenc születésének 135. és halálának 80. évfordulója alkalmából tavasszal nyílt kiállítás a szegedi Kultúrpalotában. A tárlat újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be az író meséit, verseit, életbölcsességeit.

A kiállításon szombaton játékokkal, tárlatvezetésekkel várják a látogatókat. A vendégek délután a Kövér Béla Bábszínház előadásában láthatják a Móra mesebirodalma című bábjátékot, este pedig Vészits Andrea dramaturg, Móra Ferenc dédunokája mesél dédapja életéről, különleges egyéniségéről és szerelmeiről.

A nap zárásaként az érdeklődők különleges kamaraszínházi-előadáson ismerhetik meg Móra Ferenc és Kalmár Ilona nem mindennapi szerelemének titkait. Az író 1932-ben találkozott a nála 22 évvel fiatalabb nővel Balatonfüreden.

A megismerkedésből titkos, forró szerelem született, amely egészen a haláláig elkísérte mind az írót, mind az asszonyt. Kettejük levelezését Kalmár Ilona a halála után a szegedi múzeumra hagyta: Móra nehezen kiolvasható írását saját kezűleg kis füzetekbe másolta. Ezek a gyönyörű levelek kelnek most életre a Vészits Andrea által színpadra állított darabban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.