Vendéget látni, vendégnek lenni

Vendéglátás-történeti állandó kiállítás a Vendéglátóipari Múzeumban

A magyar polgári vendéglátás aranykorát, a szakma 19. század végétől a második világháborúig tartó történetét mutatja be a Vendéglátóipari Múzeum szerdán nyílt új, állandó kiállítása Vendéget látni, vendégnek lenni címmel.

2014.12.10 20:12MTI

A magyar viselkedéskultúrának mindig kiemelt területe volt a vendéglátás, a paraszti, a polgári és a professzionális vendéglátás területén egyaránt - hangsúlyozta Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár a tárlat megnyitóján. Kiemelte: a tárlat az otthoni és hivatásszerű magyar vendéglátás tereit egy városi skanzen jellegét öltve, elsősorban enteriőrökön keresztül mutatja be.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke hiánypótlónak nevezte a most megnyílt bemutatót, mert életre kelnek benne a szakmát az 1920-as és 1930-as években jellemző terek.

A látogatók megtudhatják, hol és hogyan töltötte szabad idejét a hajdani polgár, hova utazott, hol szállt meg, mit rendelt asztalához. Megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem is, valamint egy cukrászda a cukrászműhellyel együtt. Az otthoni vendéglátást egy középpolgári lakás idézi meg konyhával, kamrával, ebédlővel, valamint az ezekhez kapcsolódó bútorokkal és tárgyi eszközökkel.

Az érdeklődők betekinthetnek a korabeli mulatók és fürdőhelyek világába is, megtudhatják, melyik gyógyvizet ajánlották fürdésre és melyiket fogyasztásra, kiderül, hogy miért lett sikeres a Gundel étterem, vagy a Gerbeaud cukrászda, valamint a leghíresebb magyar ételek és édességek, például a Jókai bableves, a palócleves vagy a dobostorta történetét és eredeti receptjeit is megismerhetik.

A helyszínen elhelyezett interaktív eszközök nem csak a kávéházak ismert művészekből álló törzsközönségéről adnak tájékoztatást, de részletesen bemutatják a kor személyzetének, a szobalánynak, a londinernek, a séfnek vagy a sommelier-nek a munkáját is.

Kiss Imre múzeumigazgató a megnyitón megjegyezte: a kereskedelemtörténeti állandó kiállítás mellett az új vendéglátás-történeti állandó kiállítás megnyitásával csaknem tíz év után vált ismét teljessé a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Cseri Miklós a helyszínen bejelentette, hogy Kiss Imre igazgatói mandátuma ugyan ez év decemberében lejárt, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azonban - a pozícióra kiírt pályázat mérlegelése után - újabb öt évre meghosszabbította Kiss Imre igazgatói kinevezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.