Vendéglátóhelyeket ellenőriztek

Egy éjszaka alatt háromszor csapott le a NAV

Nagyszabású összehangolt ellenőrzést hajtott végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fővárosban.

2014.08.13 09:54ma.hu
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

Az elmúlt hét végén 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg egy időben a revizorok, és egy-egy helyszínre háromszor is visszatértek. 

A vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépekbe beütött forgalma 30 százalékkal nőtt az előző hét péntekjéhez képest. A NAV visszatérően ellenőrzi a vállalkozásokat mindaddig, amíg az adózás tekintetében rend nem lesz a fővárosi vendéglátóhelyeken.

A péntekről szombatra virradó éjszakán 110 ellenőr szállta meg Budapest belső kerületeinek népszerű – köztük a legexkluzívabb – vendéglátóhelyeit, romkocsmáit. A 32 helyszín némelyikére háromszor is visszatértek, hogy valós képet kapjanak a vállalkozás adózási fegyelméről.

Bár a revizorok találtak olyan vendéglátóhelyet is, amelynél a többszöri ellenőrzés sem tárt fel szabálytalanságot, az éjszaka általános tapasztalata mégiscsak az, hogy a kiemelt ellenőrzésről szóló előzetes figyelemfelhívások ellenére a vendéglátósok 65 százaléka követett el valamilyen szabálytalanságot, 38 százalékuk egyáltalán nem adott nyugtát a bevételeiről.

Az éjszaka előrehaladtával egyre gyakrabban maradt el a bizonylatadás a vásárolt ételekről, és még a legnevesebb helyek között is volt olyan, amely a második, harmadik ellenőrzésen megbukott.

Az egyik romkocsma a második elmarasztaló kimenetelű ellenőrzés után szó szerint lehúzta a rolót. Több esetben feketefoglalkoztatásra is fény derült. Volt olyan hely, ahol a kiszolgálást végző, megrakott tálcákkal szlalomozó pincér letagadta, hogy alkalmazott lenne, mondván, csak bejött az utcáról segíteni.

Külön érdekesség, hogy az ellenőrzés estéjén a vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépei az előző hét péntekjéhez képest mintegy 30 százalék bevételnövekedést regisztráltak.

Fontos, hogy a hagyományos pénztárgépek – néhány kivétellel – augusztus 31. után nem üzemeltethetők, és azokat az online pénztárgépek beállításával egyidejűleg az eladótérből is el kell távolítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.