Minoritatum

Nemzetiségi Gála és díjátadó a Budai Vigadóban

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájáért végzett kiemelkedő munkájáért tíz közművelődési szakember, illetve közösség kapta meg a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat a Budai Vigadóban rendezett X. Nemzetiségi Gálán.

2014.12.09 00:30MTI
Fotó: mni.hu

Idén a 2007-ben alakult geresdlaki német hagyományőrző Babavarró Kört, az autentikus beás cigány zenét játszó Fláre Beás Együttest, a Kariatidák Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesületét, a Mohácsi Sokácok Olvasókörét, a hagyományos sváb zenét játszó paksi Roger Schilling Blasskapelle együttest, valamint a közszolgálati televízióban 1994 óta látható Rondó nemzetiségi magazint jutalmazták az elismeréssel - közölte a Nemzeti Közművelődési Intézet.

A bilobalevelet, az összetartozás szimbólumát formázó emlékplakettel és díszoklevéllel járó elismerést megkapta Szukics Marianna népművelő, irodalom és szlovén nyelv szakos általános iskolai tanár, aki sokat tett a magyarországi szlovének irodalmáért és kultúrájáért, valamint Szabó Péter táncos, hagyományőrző, az Eleki Nemzetiségi Néptánc Együttes alapítója a román kisebbségért végzett kiemelkedő munkájáért. Kitüntették Aszódi Csaba Andrást, a szlovák Zöldkoszorú "Zeleny Veniec" Hagyományőrző Egyesület alapítóját és Sutarski Konrád Bogumil költőt, műfordítót, kisebbségi politikust, a magyarországi Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat háromszor megválasztott elnökét is.

A Nemzeti Művelődési Intézet jogelődje által 2005-ben alapított díjat olyan, Magyarországon élő nemzetiséghez tartozó személyek és szervezetek kaphatják, akik és amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek a magyarországi kisebbségek kulturális örökségének megtartásáért, fejlesztésért, és tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. Az elismerést évről évre a kisebbségek napja alkalmából rendezett Nemzetiségi Gálán adják át. A díj jubileuma alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója idén tíz díjat adományozott.

A Nemzetiségi Gála műsorában a program szerint idén a horvátokat a Mohácsi Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a szlovéneket a Szentgotthárdi Kamarakórus, az ukránokat Bernáth Ferenc gitárművész, a görögöket a Kariatidák kórus, az örményeket Puskás Eszter énekesnő, a németeket a Roger Schilling Blasskapelle fúvószenekar, a szerbeket a Bánát Néptáncegyüttes, a bolgárokat pedig a Martenica néptáncegyüttes képviselte. A fellépők között volt még az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyüttes, az Orgován Szlovák Népdalkör, a Fláre Beás Együttes és elhangzott Sutarski Konrád verse is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.