BÁV

Kétnapos karácsonyi ékszer- és ezüstaukció

A 250 darabot számláló ékszerkínálatból figyelemre méltó a 19. század derekán készült biedermeier karkötő, valamint a rózsacsiszolású gyémánttal díszített fülbevalópár.

2014.12.08 01:30MTI

Történeti, brill és art deco ékszereket, valamint gyöngysorokat, órákat, ötvös- és ezüsttárgyakat kínál a BÁV kétnapos karácsonyi árverése kedden és szerdán Budapesten.

Az ünnepi aukció választékában egyedi különlegességek, divatos ékszerek és értékes használati tárgyak egyaránt megtalálhatók - olvasható a BÁV közleményében.

Mint írják, a 250 darabot számláló ékszerkínálatból figyelemre méltó a 19. század derekán készült biedermeier karkötő, valamint a rózsacsiszolású gyémánttal díszített fülbevalópár. A 19. század divatjának egyik emléke, a két gyémánttal ékített, elegáns fekete ékszer mellett brill és art deco melltűk, gyűrűk, ékszergarnitúrák, valamint egy 3,5 karátos briliáns szoliter gyűrű is szerepel a tételek között.

Varga Miklós ötvösművész több díjat nyert nemzetközi kiállításokon. Jellegzetes pókhálótechnikával szőtt platina és fehérarany ékszereire, valamint tahiti, édes- és sósvízi gyöngysorokra is licitálhatnak az érdeklődők.

A férfivásárlók érdeklődésére tarthatnak számot az elegáns Tag-Heuer, Breitling, Movado, Patek Philippe, Omega öltöny- és sportórák, a gyöngyházbetétes vagy briliánssal díszített mandzsettagomb-garnitúrák és a vadászékszerek. A tételek közül a legmagasabb kikiáltási árról, hét millió forintról egy karkötős Rolex luxus női ékszeróra indul.

A második nap ezüstkínálatában a magyar ötvösművészet tárgyain túl a 19-20. századi bécsi mesterek művei is szerepelnek. Licitálni lehet bécsi biedermeier tálakra, gyümölcskínálókra, cukortartókra, gyertyatartópárokra, valamint historizáló és neorokokó tárgyakra, köztük egy nagyméretű bécsi kandeláberpárra is.

Mint írják, a bécsi szecessziós ötvösműhelyek művészi értékű munkái közül kiemelkedik egy díszváza, palástján préselt virágdíszekkel, valamint két különleges formájú, szecessziós ornamentikával dekorált tálca.

A historizmus stílusában készült művek mellett a 20. századi pesti ötvösök tehetségét bizonyítják az art deco stílusú asztali ezüsttárgyak és garnitúrák. A BÁV közleménye szerint külön figyelmet érdemel egy öt darabból álló kiöntőgarnitúra, valamint a Horváth Henrik műhelyében, az 1920-as években készült garnitúra teafőző állvánnyal.

Komoly licitharc mellett kelhet el az 1760 körül Prágában készült barokk úti fűszertartó, Josef Schneider bécsi mester empire kávéskannája, valamint az 1857-re datált, aranyozott bécsi rokokó misekehely Christian Sander Söhne műhelyéből - írták az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.