Vasúti terepasztal

Éjszakai fényekkel, gőzmozdony show-val bővül a Miniversum kínálata

Éjszakai kivilágítással, gőzmozdony show-val, illetve kisiskolásoknak szóló tematikus ismeretterjesztő előadásokkal bővült a budapesti Miniversum vasúti terepasztal kínálata.

2014.11.04 17:52MTI
freedigitalphotos.net/papaija2008

A terepasztalt idén májusban adták át, azóta több mint ötvenezer látogatót fogadott és mérete alapján a legnagyobbak közé tartozik a világon: 14 települést építettek meg három, összesen háromszáz négyzetméteres terepasztalon, a vágányhálózat 1,3 kilométer hosszú, és egyszerre 90-100 szerelvény közlekedik a síneken.

Kocsis Attila, a Miniversum vezetője elmondta: 150 vasúti kocsit, illetve az utcákat fényforrásokkal szerelték fel, így most már éjszakai körülményeket is tudnak biztosítani: a több száz épülethez, utcai lámpákhoz, vasúti kocsikhoz több mint tízezer LED-et és izzót használtak fel.

Szintén újdonság a terepasztalon a gőzmozdony show, amelyben négy, füstölő és hangot kiadó mozdony vesz részt egy vontatási telepen. Szeptember óta a Miniversumban kisiskolásknak ismeretterjesztő előadásokat is tartanak.

Kocsis Attila ezzel kapcsolatban elmondta, hogy energia-gazdálkodás, domborzat, növényzet, közlekedés és a településszerkezet témakörben tartanak előadásokat, amelyeket az iskolai tananyagra építettek. Az előadásokhoz a terepasztalt használják bemutató eszközként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.