BFZ

Folytatódnak a Budapesti Fesztiválzenekar jótékonysági koncertjei

A zenekar muzsikusai november 10. és 16. között tíz idősotthonban, három SOS Gyermekfaluban, három zsinagógában és három templomban adnak ingyenes hangversenyt.

2014.11.01 19:50MTI
Fotó: Facebook/BFZ

A BFZ közösségi hetének fontos és új eleme, hogy három magyarországi SOS Gyermekfaluban, Battonyán, Kőszegen és Kecskeméten is lesznek kakaókoncertek a hátrányos helyzetű, vér szerinti család nélkül nevelkedő gyerekek számára - derül ki a zenekar MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az idősekre is gondol a zenekar, novemberben öt helyett már tíz otthonban muzsikálnak különböző kamaraformációkban Budapesten, Biatorbágyon, Pátyon, Diósdon, Veszprémben és Miskolcon.

A három nyári helyszín után most újabb három olyan zsinagógát keresnek fel a BFZ zenészei, amely már elveszítette eredeti funkcióját: Szekszárdon, Szolnokon és Kisvárdán is lesznek zsinagógakoncertek. "A cél, hogy újra figyelem irányuljon a zsidó örökségre, és hogy a helyi közösségek megismerhessék azt a toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte" - írták a beharangozóban.

A zsinagógakoncerteken Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija mesél a helyi zsidó közösségek és a zsinagógák történetéről, a koncert után pedig egy különleges zsidó finomságot is megkóstolhat a közönség.

A BFZ közösségi hetének negyedik pillérét a templomi koncertek adják, amelyeken a zenekar barokk együttese kalauzolja el a hallgatókat Bach egyedi világában. A leányfalui református, a budavári evangélikus és a zsámbéki katolikus templomokban az egyházi témájú zeneművek korabeli hangszereken szólalnak meg, autentikus környezetben.

A zenekar missziója, hogy azokkal az emberekkel is megismertesse a komolyzenét, akiknek anyagi, szociális vagy egészségügyi okokból nem adatik meg, hogy eljussanak egy hangversenyre. Az együttes minél több vidéki helyszínre szeretne eljutni közösségi koncertjeivel, hogy az ott élő emberek is találkozhassanak az élő zene varázsával.

"Új koncertformákat kell kitalálni, mert új kapcsolatot kell teremteni a közönséggel. Nem biztos, hogy jó az, hogy így, frakkban, százan ott ülünk a színpadon, és minden ugyanúgy marad. Azt hiszem, hogy az emberek igényei változnak, és nekünk lassan-lassan ki kell találni a jövő zenekarát. A jövő zenekara egy olyan művészcsalád, amely sok-sok különböző formában jut el a közönséghez, és szolgálja a közönség kulturális igényeit" - fogalmazott videóblogján Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

A koncertekről további információ a zenekar honlapján (www.bfz.hu) érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.