És ezt így!

Teltházas koncertet adott New Yorkban a virtuális popsztár

Hatsune Mikunak 2,5 millió rajongója van a Facebookon. Nem rossz egy számítógéppel készült animációs figurától.

2014.10.26 10:00ma.hu

Hatsune Miku, a 16 éves japán popsztár nemrég teltházas koncertet adott a New York-i Hammerstein Ballroomban. A helyszíni beszámolók szerint a koncerttermet megtöltő tinédzserek és középkorú rajongók valósággal extázisba estek a kék lófarkas lány produkciójától. Még az sem zavarta őket, hogy Hatsune a valóságban nem is létezik - ő csak egy számítógép-animált karakter, "akit" a japán Crypton cég alkotott meg.

„Ez nem a bálvány ünnepléséről szó; a rajongók magukat ünneplik” – nyilatkozta a Fast coExistnek Cosima Oka-Doerge, a Crypton marketingmenedzsere. A virtuális popsztár és barátai által előadott dalokat a cég szoftverét használó emberek közreműködésével készítik el az animátorok – Oka-Doerge szerint ez áll zavarba ejtő sikerének hátterében.

Hatsune Miku 2007. augusztus 31-én „született”. Hiroyuki Itoh, a Crypton vezérigazgatója álmodta meg, aki egy profi illusztrátor bízott meg a figura megrajzolásával. Hatsume eleinte a cég egyik termékének avatarjaként „dolgozott”, de amint felkerült az internetre, azonnal látszott, hogy a bájos, mangaszerű karakter sikerre van ítéltetve. Rajongók tömegei készítették el a saját illusztrációikat és közös zenei videókat raktak össze, ma már több mint 100.000 fan-artot találhatunk az interneten.

A „legnagyobb poszthumán popsztár” első koncertjét 2009-ben rendezték. Azóta folyamatosan „turnézik”, számos országban adott már koncertet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.