Hazai sikerek

Újabb magyar nyertes a Holcim építészeti világversenyén

A Holcim Awards fenntartható építészeti világverseny afrikai és közel-keleti régiójának díjazottai közé került a pécsi ArchSus Csoporthoz tartozó Szabadics Attila és Rácz Mónica, akiknek a menekülttáborokban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervét különdíjjal jutalmazta a zsűri.

2014.10.17 17:55MTI
Fotó: Facebook/Holcim Awards for Sustainable Construction

A 2 millió dollár összdíjazású, negyedik alkalommal meghirdetett Holcim Awards afrikai és közel-keleti régiójának díjait Bejrútban adták át.

A pécsi, fenntartható építészettel foglalkozó ArchSus Csoport két tagja a több mint 70 ezer főt befogadó délkelet-mauritániai Mbera menekülttáborban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervével pályázott. A magyar projekt a könnyen felállítható sátraknak köszönhetően javítja a táborban élők életkörülményeit. A sátrakhoz tartozó - fázisváltó anyagokkal működő - akkumulátorok biztosítják a megfelelő hőmérsékletet a forró napokon és a hideg éjszakákon is, minden további energia felhasználása nélkül.

Az idei világversenyen az európai régióban "Next Generation" kategóriában negyedik helyezést ért el Dankházi András Szimbiotikus vízszolgáltatás és tájregeneráció című munkája. A terv konkrét problémára kínál megoldást: az épület a környező hőerőművekből kibocsájtott hűtővizet hasznosítja újra.

A versenyen már korábban is születettek magyar sikerek: a 2008/2009-es versenyen Janesch Péter és társai projektje - a meg nem épült kormányzati negyed terve - megnyerte az európai regionális döntőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.