Budapesten

Gálaest a reformáció hónapjának keretében

Az idén a reformáció emlékhónapjának programsorozatát az "Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk" bibliai mottó jegyében rendezik meg.

2014.10.16 00:30MTI

A reformáció emlékhónapjának keretében vasárnap rendezik meg a hagyományos ünnepi gálaestet Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban - közölte Fischl Vilmos, az eseménysorozatot szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára.

Az evangélikus lelkész tájékoztatása szerint a gálaesten fellép a Kecskeméti Református Gimnázium Kamarakórus Jámbor Zsolt vezényletével, a Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai ünnepi műsort mutatnak be, Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pedig Reformáció és család címmel tart előadást.

Az idén a reformáció emlékhónapjának programsorozatát az "Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk" bibliai mottó jegyében rendezik meg, az ünnepélyes megnyitót Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartották október 1-jén.

Az esemény keretében országos és helyi rendezvények, istentiszteletek, kulturális programok sora várta és várja a híveket országszerte. Október 26-án Budapesten a Magyarországi Metodista Egyház központjában istentiszteletet tartanak, amelyen Papp János baptista egyházelnök hirdet igét.

Október 31-én, a reformáció napján ünnepi megemlékezés lesz a budapesti Reformációi emlékparkban, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán, itt Ungvári Csaba, a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektorhelyettese mond ünnepi beszédet, Steinbach József, az ökumenikus tanács elnöke pedig imádságot, közreműködik a Baptista Egyház fúvószenekara Nemeshegyi János vezetésével.

A MEÖT 1943-ban alakult meg, jelenleg tíz tagegyháza van: a magyarországi református, evangélikus, baptista és metodista egyház, a Magyar Ortodox Egyházmegye (Moszkvai Patriarchátus), a magyarországi román és bolgár ortodox egyház, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, a Magyarországi Ortodox Exarchátus (Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus) és a Magyarországi Anglikán Egyház. Ezeken kívül a közös munkában további 18 egyház és egyházakhoz kötődő szervezet vesz részt, köztük a Magyar Katolikus Egyház és az unitárius egyház.

Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció megindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.