Nyomozás

Bűnügyiszakjogász-képzést indít a református egyetem

Az első félév órarendjében szerepel többek között nyomozásszervezés, kihallgatási taktika, ballisztika, igazságügyi orvostan, DNS-bizonyítás és igazságügyi elmekórtan. A képzésre 43 hallgatót vett fel az egyetem.

2014.09.27 05:30MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

Bűnügyiszakjogász-képzést indít a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

A tanévnyitóval egybekötött pénteki sajtótájékoztatón Ibolya Tibor fővárosi főügyész hangsúlyozta: a képzés célja, hogy a gyakorló jogászok elsajátítsák a munkájuk során nélkülözhetetlen kriminalisztikai ismereteket.

Ibolya Tibor azt mondta, az új ügyészségi törvény első két mondatában hatszor szerepel a "nyomoz" szó, ez pedig már önmagában megmagyarázza, hogy miért fontos a gyakorló jogászoknak kriminalisztikával foglalkozni.

A főügyész ismertette, hogy a jogászok a napi gyakorlatban a rendőrség kriminológiailag képzett szakembereivel dolgoznak együtt, velük kell a bizonyítás menetéről beszélniük, őket kell esetenként utasítaniuk, és - mint mondta - "fontos, hogy a közös csónak révbe érjen".

Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes, a képzés oktatója arról beszélt, hogy a végzett jogászok nem mindig ismerik a nyomozás problémáit, azt, hogy a rendőrség munkatársai hogyan kutatnak fel egy tanút, hogyan hallgatják ki és hogyan rögzítik a bizonyítékokat.

A rendőrség munkáját az ügyészi vagy bírói munka során "simán le lehet pöckölni" azzal, hogy például egy nyom törvénytelenül lett rögzítve - tette hozzá.

Kovács Lajos kitért arra is, hogy a most induló képzés abban különbözik a konkurens szakjogászképzésektől, hogy több gyakorlati tudást ad. A három féléves képzés során a résztvevők elsajátítják a nyomozással és a bizonyítással összefüggő magyar és nemzetközi jogalkalmazási gyakorlatot, a nyomozással és a bizonyítással összefüggő feladatokat.

Az első félév órarendjében szerepel többek között nyomozásszervezés, kihallgatási taktika, ballisztika, igazságügyi orvostan, DNS-bizonyítás és igazságügyi elmekórtan. A képzésre 43 hallgatót vett fel az egyetem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.