MVM Koncertek

Világsztárokkal indul a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Zenei különlegességgel folytatódik az MVM Koncertek idei programsorozata, október 10. és 12. között a királyi kastély ad otthont a XVI. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak.

2014.10.10 20:30ma.hu

A hagyományokhoz híven az idei október sem múlhat el a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál nélkül, az esemény már 16. alkalommal várja a zeneszerető közönséget. A Gödöllői Királyi Kastélyban a magyar komolyzenei élet egyik legkiemelkedőbb hangversenysorozatával folytatódik az MVM Koncertek 2014-es éve. A fesztivál első, különleges koncertje lesz pénteken Vigh Andrea hárfaestje, vasárnap pedig a világhírű Jana Bou±kova lép a fesztivál színpadára.

Zenei különlegességgel folytatódik az MVM Koncertek idei programsorozata, október 10. és 12. között a királyi kastély ad otthont a XVI. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak. A dallamínyencségek a zeneszerető közönség mellett a komolyzenével ma még csak ismerkedő fiatalokat is izgalmas és tartalmas szórakozásra invitálják.

A művészetek, ezen belül is kiemelten a komolyzene elkötelezett támogatója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. több mint egy évtizede hoz világszínvonalú produkciókat a komolyzenét szerető és értő hazai közönségnek. Az MVM Csoport a magyar gazdaság kulcsfontosságú szereplője, sikeres, regionálisan is meghatározó, integrált nemzeti energiaipari társaságcsoport. A társaság célja, hogy ne csak az energetikában, de az élet minden területén értéket teremtsen, megőrizze és támogassa a magyar kultúra kincseit.

A hárfafesztivál pénteki nyitókoncertjén a nemrégiben Japánban szólókoncertező Vigh Andrea, Liszt-díjas hárfaművész, a hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője kápráztatja el a közönséget. A hangszeren többek közt Bach, Mozart, Donizetti, Paganini, Chopin, Debussy, Massenet, Ravel és Ibert művei csendülnek fel, Drahos Béla fuvolaművész közreműködésével. Szombaton a számos nemzetközi versenyen és koncerten sikeresen szereplő litván Agne Keblyte, vasárnap délelőtt a feltörekvő magyar tehetség, Markovich Mónika koncertje következik, őt marimbán Bolgár Dániel kíséri majd. Az esemény zárásaként vasárnap este korunk egyik leginkább meghatározó és leghíresebb hárfaművésze, a cseh Jana Bou±kova játékában gyönyörködhetnek a komolyzene rajongói.

A fesztivál kísérőprogramjaként idén is hárfakiállítással várják az érdeklődő felnőtteket és gyerekeket, akik megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon & Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, amelyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak.

Az MVM Koncertek keretében az elmúlt több mint egy évtizedben olyan művészeket láthatott a magyar közönség, akik korábban még soha vagy hosszú ideje nem léptek fel Magyarországon. A hosszú távú együttműködésnek köszönhetően a szervezők olyan művészeket is fel tudnak kérni, akik három évre előre véglegesítik programjaikat. A koncertsorozat hagyományosan egy-egy hangszer bemutatására épül, a zenéhez illő festői helyszíneken.

"A Zongora" és "A Hegedű" sorozat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Festetics Palota Tükörtermében és a felújított Zeneakadémián várja a közönséget. Az MVM, mint társalapító közreműködésével létrehozott Junior Prima Díjat kapott tehetségek pedig a Bartók Emlékházban adnak önálló zongoraesteket.

Az MVM Koncertek 2014-es sorozatában már olyan világhírű zongoraművészek léptek fel, mint Mitsuko Uchida, Grigorij Szokolov és Nyikolaj Luganszkij, a hárfafesztiválra érkező Jana Bou±kova és Vigh Andrea mellett pedig számos magyar és külföldi géniusz játékában gyönyörködhetnek a komolyzene és a kultúra kedvelői. 2015-ben is sztárvendégekkel várja a sorozat a zeneszerető közönséget, jövőre fellép többek között Piotr Anderszewski, Fazil Say, Evgeni Koroliov és Christian Zacharias.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.