100 stand, 500 művész...

Este megnyitja kapuit az Art Market Budapest

Szerda este nyílik az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásár, amely idén mintegy 100 kiállító standján több mint 500 művész több ezer műtárgyával és 70-nél is több kísérőprogrammal várja a közönséget vasárnapig a Millenáris Parkban.

2014.10.08 16:25MTI
MTI/Czimbal Gyula

A 6000 négyzetméteren felépült vásáron külön szekciókban mutatkoznak be a csaknem 20 országból érkezett kereskedelmi galériák, illetve művészeti projektek.

Az épületek előtti parkban és a standok közötti területeken ismét megrendezik a sCULTURE szoborprogramot, és újdonságként elindul az Art Photo Budapest szekció is, amely a régió egyetlen fotóművészeti vásáraként a fotográfia műfajának sokszínűségét kívánja bemutatni - mondta el a rendezvény szerdai sajtóbejárásán az AMB alapító igazgatója. Ledényi Attila kiemelte, hogy vendégvárosként idén Berlin mutatkozhat be: a német főváros mintegy tíz kiállítója több száz négyzetméteren jelenik meg a Millenáris Parkban, de a berlini kortárs művészet külső helyszíneken is feltűnik majd, október 10-én pedig Berlin Napot tartanak.

A Tammen und Partner például a vásár legnagyobb területen bemutatkozó galériája, a Galerie DAM a nemzetközileg is magasan jegyzett Vera Molnar munkáiból is kiállít, míg a Berlin Selected Artists a városban élő külföldiek munkáiból válogat.

A B épület központi standrendszerét három galéria, az acb, a Kisterem és a Vintage bérli, de szintén régi kiállítók az Erdész, a Deák Erika Galéria vagy a Várfok is, amely idén a kereskedelmi szekció mellett az Art Photo Budapesten és egy különleges, mozgatható installációval a szoborprogramban is képviselteti magát.

Az Inda Galéria művészei - mások mellett Böröcz András, Kicsiny Balázs vagy Ravasz András - kilencvenes évekbeli munkáiból válogat, a prágai Nevan Contempo pedig az egyik legnevesebb cseh művész, Kristof Kintera több alkotását mutatja be az AMB-n.

A sajtóbejárás keretében jelentették be, hogy az Art Magazin legszebb standnak járó szakmai díját a legfiatalabb magyarországi galériaként kiállító Trapéz nyerte el, amely Ulbert Ádám, Lakner László és Szörényi Beatrix munkáival várja a látogatókat és a vásárlókat.

Színvonalas szobrászati anyaggal jelentkezik a Bergman Galéria, a Viltin kifejezetten az AMB-re tervezett installációval mutatkozik be, a Brody Art Yard pedig rendhagyó módon csak a fizetés után árulja el a vásárlónak, hogy a megszerzett munkát melyik művészük készítette.

Nagy Kriszta folytatta közismert Orbán Viktor-portrésorozatát, melynek legújabb darabjaival először a Godot Galéria standján találkozhatnak a látogatók. A fotóművészeti szekció idén teljesen kitölti a D épület földszintjét.

A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház és a Robert Capa Központ nemcsak az Art Photo Budapest szervezőjeként, hanem kiállítóként is bemutatkozik egy fiatal fotográfusok munkáiból összeállított vetítéssel és egy Mari Mahr-tárlattal.

Az idősebb és fiatalabb nemzedékek között ver hidat a Várfok Galéria Korniss Péter és Misetics Mátyás képeivel, míg az Everybody Needs Art szokatlan módon képzőművészei fotóalapú munkáira épít.

MTI/Czimbal Gyula

A Magyar Fotográfiai Múzeum idén a nemrég elhunyt Kerekes Gábornak szenteli standját, a régió legjelentősebb avantgárd művészeti gyűjteményét birtokló horvát Marinko Sudac Stano Filko munkáit állítja ki, a varsói Apteka Sztuki pedig archaikus technikákkal készült kortárs fotográfiákat mutat be az Art Marketen.

Az ingyenesen látogatható vásár részletes programja a www.artmarketbudapest.hu honlapon érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.