Nem érdemes kihagyni

Art Market Budapest 20 ország 500 művészével

Húsz ország mintegy 100 kiállítója több mint 500 művész több ezer műtárgyát mutatja be az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásáron a Millenáris Park B, C és D épületeinek hatezer négyzetméterén október 9. és 12. között.

2014.10.01 04:30MTI
freedigitalphotos.net/cescassawin

Az Art Market mára Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása lett, amely több mint 70 kísérőrendezvényével Budapest kulturális turisztikai vonzerejének egyik fontos elemévé vált - emlékeztetett a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján az AMB alapító igazgatója.

Ledényi Attila kiemelte, hogy idén vendégvárosként Berlin mutatkozhat be az Art Marketen: a német főváros mintegy tíz kiállítója több száz négyzetméteren jelenik meg a Millenáris Parkban, de a berlini kortárs művészet külső helyszíneken is feltűnik majd, október 10-én pedig Berlin Napot tartanak.

Az AMB erről az esztendőtől stratégiai partnerségre lép a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal. Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Fesztivál Tanács Operatív Testületének elnöke elmondta: szeretnék a kortárs művészet fogalmát újrapozícionálni, így természetes az együttműködés az Art Markettel, a térség legjelentősebb kortárs képzőművészeti vásárával, ahogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is partnere a CAFe Budapestnek és az Art Marketnek egyaránt. Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház és a Robert Capa Központ igazgatója elárulta: idén új kezdeményezéssel jelentkeznek a Millenáris Parkban, és a régió egyetlen kortárs nemzetközi fotóművészeti vásáraként elindítják az Art Photo Budapestet.

Az AMB fotóművészeti szekciójaként létrehozott programsorozat több mint tíz országból vonz Budapestre galeristákat, fotográfiai szakembereket, akik az október 11-i szakmai napon kerekasztal-beszélgetéseken is részt vesznek. Gajzágó György, a Bergman Galéria tulajdonosa, az általa szervezett sCULTURE szoborprogramról ejtett szót.

Elmondása szerint a kezdeményezés célja az utóbbi években méltatlanul mellőzött szobrászat műfaját visszahozni az őt megillető helyre, másfelől impozáns alkotásokkal kültéren is "becsomagolni" az Art Marketet.

Mint hozzátette: a csaknem 130 beérkezett alkotásból Készman József és Kertész László kurátorokkal 30 szobrot választottak ki a kültéri kiállításra - ezek keddtől a vásár október 12-i zárásáig láthatók -, további 30 munkával pedig az AMB standjai között találkozhat majd a közönség.

Ledényi Attila beszámolója szerint ismét megrendezik az Inside Art szakmai programsorozatot, melyre olyan nagynevű szakembereket várnak, mint Szergej Szkaterscsikovot, a Skate Capital Corp. tulajdonosát, Sarah Wilsont, a londoni Courtauld Institute of Art professzorát vagy Anemone Vorstellt, a Berlini Galériák Szövetségének igazgatóját.

Az ingyenesen látogatható vásár részletes programja a www.artmarketbudapest.hu honlapon érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.