Október 9-én

Oláh Kálmán kvintettje sztárzenészekkel a Zeneakadémián

Brit trombitás, amerikai szaxofonos és bőgős, valamint spanyol dobos játszik Oláh Kálmán zongorista-zeneszerzővel október 9-én a Zeneakadémia nagytermében.

2014.10.05 04:30MTI
freedigitalphotos.net/stockimages

A dzsessz és a klasszikus zene elemeit ötvöző Oláh Kálmán igazi all-star csapatot hozott össze erre a koncertre. A trombitás Gerard Presencer, a szaxofonos Andy Middleton, a bőgős Darryl Hall, valamint a dobos Esteve Pi Ventura egyaránt hangszere legjobbjai közé tartozik, és ebben a formációban még nem játszottak együtt - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A koncert műsorának gerincét Oláh Kálmán kompozíciói adják, de minden bizonnyal elhangzanak dzsessz-sztenderdek is. Oláh Kálmán 1970-ben született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-zeneszerzés szakán végzett.

Az elmúlt húsz évben olyan ismert külföldi művészekkel lépett fel, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Andrej Ceccarelli, Paolo Fresu, Kenny Wheeler, Palle Danielson, Ravi Coltrane, Gerard Presencer vagy Rosario Giuliani. Szólóban, illetve különböző formációkban egyaránt gyakran fellép világszerte.

A külföldi fesztivál- és versenydíjak mellett 2006-ban Liszt-díjat, a legrangosabb amerikai zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer's Competition fődíját kapta, 2007-ben a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor életműdíját vehette át.

A Kálmán Oláh Trio Always című lemeze az Egyesült Államokban jelent meg két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette (dob) és Ron McClure (bőgő) közreműködésével. 2000 októberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszékének zongora- és zeneszerzés tanára.

Az amerikai szaxofonos, Andy Middleton zeneszerzői mesterdiplomáját a Miami egyetemen szerezte meg. Csaknem húsz éven át játszott New Yorkban, a bécsi konzervatóriumban nyolc éve tanít professzorként dzsessz zeneszerzést, dzsesszelméletet és szaxofont.

Játékát magával ragadó virtuozitás jellemzi, meleg, lírai, ugyanakkor lendületes kompozíciói és előadásmódja másokat is inspiráló előadóvá teszik őt. Az angol trombitás, Gerard Presencer 1972-ben született Angliában, jelenleg Koppenhágában él, a világ egyik legjelentősebb zenekarának, a Dán Rádió Big Bandjének szólistája. Többször fellépett már Oláh Kálmánnal, legutóbb, éppen a big banddel Oláh Kálmán szerzői estjén.

A bőgős Darryl Hall Philadelphiában született, Oláh Kálmánhoz hasonlóan megnyerte a Thelonious Monk International versenyt, 1996-ban hangszere fődíját. 2004 óta Franciaországban él, idén fellépett a franciaországi Marciac fesztiválon, Joe Lovanóval a bordeaux-i Jazz and Wine fesztiválon, turnézott Mary Stallings énekessel és Eric Reed zongoristával, Lew Tebackinnel (szaxofon) és Akijosi Tosikóval (zongora) a San Sebastian fesztiválon lépett fel, az Umbria Winter Jazz Festivalon pedig Rosario Giuliani (szaxofon), Joe LaBarbera (dob) és Joe Locke (vibrafon) volt a partnere.

A spanyol dobos, Esteve Pi Ventura Katalóniában született 1977-ben. 1999-ben beválasztották az EuroDisney International Students Big Bandbe, 2002-ben New Yorkban Joe Fransworth, egy évvel később Kenny Washington tanítványa volt.

Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint például Johnny Griffin, Benny Golson, Grant Stewart, Eric Alexander és Scott Hamilton (szaxofon), Philip Catherine és Peter Bernstein (gitár) vagy Terell Stafford (trombita).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.