Elbocsátották őket

Csak úgy repült a római operaház zenekara és kórusa

Riccardo Muti karmester minapi távozása után az olasz főváros operaházának teljes zenekarát és kórusát elbocsátották.

2014.10.02 22:45MTI

Ignazio Marino főpolgármester szerint nem volt más megoldás a Teatro Costanzi operaház bezárásának elkerülésére.

Az elbocsátás a színházban dolgozó 460 főből a zenekar és a kórus 182 tagját érinti.

A főpolgármester elmondta, hogy ezen túl a színház külső zenekarokat és kórust szerződtet majd előadásaihoz, amivel évi 3,4 millió eurót tud majd megtakarítani.

"Tudom, hogy precedens nélküli elhatározásról van szó, de ez az egyetlen járható út" - hangoztatta Ignazio Marino.

A színház zenei vezetője Riccardo Muti szeptemberben hat év után hagyta ott a pénzhiánnyal és sztrájkokkal terhelt színházat.

A római operaházat 12 millió euró (3,7 milliárd forint) adósság terheli, a művészek szakszervezetei folyamatos sztrájkkal tüntetnek a színház vezetősége ellen, a nyári programban szereplő előadások is egymás után maradtak el a zenészek vagy a kórus munkabeszüntetése miatt.

Carlo Fuortes az operaház főigazgatója hangsúlyozta, hogy külső zenekarral működik számos franciaországi és spanyol operaház is.

Fuortes hozzátette: a római operaház idénynyitója a korábbi tervek szerint november 27-én lesz Giuseppe Verdi Aida című darabjával. Igaz, egyelőre a római operának nincs zenekara, kórusa és karmestere. Riccardo Muti helyére ugyanis még nem sikerült utódot találni. Az eddig felkért karmesterek arra hivatkozva utasították el a kinevezést, hogy ha Mutinak nem sikerült, ők sem fogják tudni működtetni a színházat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.