Mozgalmas, izgalmas hétvége

Népzenészek találkozója, Dűvő-koncert és táncház Bonyhádon

Több mint száz produkcióval lépnek színpadra a hétvégén a XVI. Bonyhádi Népzenei Találkozó résztvevői, a kétnapos rendezvényt idén Halmos Béláról, Széchenyi-díjas népzenészről nevezték el.

2014.10.02 20:30MTI

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezendő találkozón szombaton és vasárnap hangszeres és ének kategóriában, két korcsoportban 117 előadó lép fel, javarészt fiatal, 16 éven aluli előadók - mondta Prikk Orsolya szervező az MTI-nek.

A legtöbben szólóénekkel jelentkeztek, a hangszeres produkciókat furulyán, hegedűn, citerán, cimbalmon adják elő, de koboz és duda is megszólal egy-egy műsorszámban - tette hozzá. A találkozó programjában mások mellett moldvai, somogyi és oláh cigány dallamok szerepelnek.

A Pécsről, Keszthelyről, Békéscsabáról, fővárosi zeneiskolákból és más városokból érkező előadókat négytagú szakmai zsűri - Dévai János, Eredics Gábor, Mohácsi Albert és Juhász Katalin - értékeli, a legjobbak nívódíjat és kiemelt nívódíjat kapnak.

A szombat esti táncházban a Dűvő zenekar mellé az eddigi szokások szerint a találkozóra érkezett zenészek is csatlakoznak.

A kétévente meghirdetett népzenei találkozót Halmos Béla (1946-2013) iránti tiszteletből nevezték el a népzenészről és népzenekutatóról, aki egyik elindítója volt a harmincéves múltra visszatekintő bonyhádi rendezvénynek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.