Kiállítás Debrecenben

500+1 Az európai grafika ünnepe

Nagyszabású kiállítás-együttessel emlékeznek meg az európai sokszorosító grafika születéséről Debrecen kulturális intézményei, képzőművészeti szervezetei a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete (GADE) kezdeményezésére. A tárlatsorozatot vasárnap nyitották meg a Kölcsey központban.

2014.09.29 05:30MTI
www.debreceninfo.net

Tavaly volt 500 éve, hogy 1513-ban Urs Graf mester Albrecht Dürer Szent Jeromost ábrázoló lapját áttette rézlemezre, ez az eddig ismert legrégebben datált karc - emlékeztetett Tamus István ötletgazda, grafikusművész, a GADE elnöke.

Ehhez a művelődéstörténeti szempontból is jelentős évfordulóhoz kapcsolódva Debrecen nem csupán megemlékezni szeretne az európai - és ezen belül a magyar - grafika 500 évéről, hanem annak - a város szempontjából - kiemelkedő korszakait is be kívánja mutatni különböző helyszíneken - tette hozzá.

A tárlatsorozat ötlete tavaly vetődött fel, de a hatalmas szervezőmunka miatt csak az idén sikerült megrendezni, ezért lett a címe 500+1 Az európai grafika ünnepe - magyarázta Tamus István.

Egyidejűleg Debrecenben hat (5+1) tárlaton tekinthetik meg az érdeklődők a grafikatörténet egy-egy jelentősebb szeletét.

A Modern magyar grafika című tárlaton 31 hazai neves grafikus munkái láthatóak a debreceni Kölcsey központban. A Református Kollégium múzeumának kiállítótermében Mesterség és művészet - Európai hatások a debreceni grafika első századaiban címmel nyílt kiállítás.

A Debreceni Egyetemen az 1960-1970-es évek legendás grafikusnemzedékének munkáiból rendeztek válogatást, míg a debreceni Belvárosi Galériában a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének Színház az egész világ című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.

A helyi Medgyessy Ferenc gimnázium és szakközépiskolában az ottani grafikai műhely anyagából rendeztek válogatást. A városi Műterem Galériában az idei 26. Miskolci Grafikai Triennálé díjazottjainak kamara-kiállítása látható október 17-ig.

A kiállítás-sorozatot a debreceni Kölcsey központban vasárnap P. Szabó Ernő művészettörténész nyitotta meg, áttekintve az elmúlt fél évezred grafikatörténetének legfontosabb állomásait, jellemzőit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.