Dizájn

Balatoni hajótervvel Szingapúrban nyert RedDot-díjat

Policsányi István ipari-formatervező, egy 80 személyes utasszállító hajótípus tervéért megkapta a világ egyik legrangosabb dizájn-elismerésének számító Red Dot díjat, amelyet Szingapúrban, az átadóünnepségen vehetett át.

2014.09.27 20:30MTI
Fotó: Facebook/Policsányi István

Policsányi István a forma- és gyártmánytervek kategória legnépszerűbb és legnépesebb Mobility (Mozgás) szekciójában indult egy 80 személyes, balatoni közforgalmi hajótípus tervével, New Voyage Experience Accessible to Everyone címmel.

A közlemény szerint a tervezett hajó formája egyszerre ötvözi a modern gyártástechnológiával elérhető új vonalvezetést, a természeti formákat és a magyar géphajózás különböző koraiból átvett stíluselemeket.

A hajótest ideális kialakítását hajózási számítások is igazolják. Innovatív rendszerek biztosítják, hogy a hajóra bármilyen vízállás esetén külső segítség nélkül szállhatnak fel a kerékpárosok, a babakocsisok, és a kerekesszékesek. Emellett a hajó területén akadálymentesen közlekedhetnek, és a megfelelő ülőhely is biztosított számukra. A fedélzeten az utasszékeket a létszámnak megfelelően lehet alakítani - írták a tájékoztatóban.

A Red Dot Design Awardot 1954-ben adták át először ipari formatervezők részére - a kommunikációs dizájndíj 1993 óta létezik. A Red Dotot három kategóriában ítélik oda: a termékdizájn és kommunikációs dizájn mellett külön díjazzák az új és izgalmas ötleteket és elképzeléseket a dizájnkoncepció kategóriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.