Színházi szezon

Kezdődik az évad a Vígszínházban - 12 új bemutató

Többek között Bulgakov, Shakespeare, Brecht, Goldoni, Molnár Ferenc és Spiró György műveit láthatja a közönség.

2014.09.13 23:30MTI

Eszenyi Enikő igazgató a színház pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeptember-októberben hat bemutatóval indul az évad, amelyben csupa remekművet tűznek műsorra. A szezonban nemzetközi sikereket is elért rendezők dolgoznak a színházban: Marton László, Michal Docekal, Alföldi Róbert, Bodó Viktor, Gothár Péter, Valló Péter és Robert Wilson rendezése is látható lesz.

Elmondta: miközben általános trend, hogy a nagyszínházak a könnyű műfaj felé fordulnak, addig a Vígszínház elkötelezett abban, hogy továbbra is a magyar és a világirodalom remekműveit tárja a nézők elé. "Továbbra is ápoljuk tradícióinkat és keressük az újat" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kortárs darabok bemutatása is feladatuk.

Kiemelte: az évad elején két előadással az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeznek.

A nagyszínpadon vasárnap, a magyar dal napján a Ha majd egyszer mindenki visszajön… című produkciót tűzik műsorra, októberben pedig a Robert Wilson rendezte 1914-et láthatja a közönség.

A Cseh és a Szlovák Nemzeti Színházzal közös produkcióban készült 1914 magyarországi premierjét október 15-én tartják. Az előadás fővédnöke Balog Zoltán miniszter, a darabot a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében mutatják be. Októberben 3 alkalommal játsszák, majd legközelebb 2015 áprilisában lesz újra látható - tette hozzá Eszenyi Enikő.

Kiemelte, hogy meghívására Robert Wilson is Budapestre látogat, és jövő áprilisban a Vígszínházban kétrészes szakmai előadást tart, amely a közönség számára is nyitott lesz.

A nagyszínpadon október 12-től látható Bulgakov A Mester és Margarita című műve, Michal Docekal rendezése. Shakespeare Julius Caesar című drámáját Alföldi Róbert állítja színpadra, a premiert december 6-án tartják. Bodó Viktor rendezésében láthatja a közönség márciustól Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusopera című művét, a Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióként.

A Pesti Színházban pénteken David Eldridge Az ünnep című művéből készült előadás felújított változatát, Eszenyi Enikő rendezését mutatták be. Spiró György Kvartett című darabját október 10-én tűzik műsorra Marton László rendezésében, aki ötödször állít színpadra Spiró-darabot. Goldoni Két úr szolgája című komédiáját Gothár Péter rendezi, a darab bemutatóját december 7-én tartják. Molnár Ferenc A testőr című művét február 28-án tűzik műsorra Valló Péter rendezésében.

Fotó: Facebook/Eszenyi Enikő (Szkárossy Zsuzsa)

A Házi Színpadon, ahol három bemutatót terveznek, a fiatalok évada lesz az idei - mondta Eszenyi Enikő. Elsőként Mátyássy Áron filmrendező, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem két rendező szakos hallgatója, Székely Kriszta és Kovács D. Dániel dolgozik a társulattal. Egy kortárs amerikai darabot, Heather Raffo Fátyol nélkül című művét láthatja a közönség október 11-i bemutatóval, majd decemberben a Polcz Alaine önéletrajzi írása alapján készült Asszony a frontont mutatják be.

Eszenyi Enikő beszámolt arról is, hogy a napokban A revizor című előadással a 22. Pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepelt a Vígszínház: a produkcióval nyitották meg Pilsen új színházépületét, a Nové divadlót, ahol a társulatnak nagy sikere volt.

Kitért arra is, hogy a színház nemzetközi kapcsolatai bővülnek. Októberben egy szentpétervári társulat, a Vera Komisszarzsevszkaja színésznőről elnevezett színház érkezik vendégjátékra, míg tavasszal a Vígszínház játssza a Mikvét Szentpéterváron. Októberben a Toldi című előadás a pozsonyi Astorka Fesztiválon vesz részt. A kolozsvári Interferenciák Fesztiválra pedig meghívták a Jóembert keresünk című produkciót.

A Vígszínház programjaival idén is csatlakozik helyi és országos tematikus napokhoz, gyerekelőadásokat és fiataloknak szóló foglalkozásokat is tartanak. Szeptember 20-án megrendezik a VÍGnapot, a Színházak éjszakájával egybekötve, 21-én pedig megünneplik a magyar dráma napját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.