140 millió dollárt várnak

Elvist és Marlon Brandót ábrázoló Warhol-műveket árvereznek el

Elvis Presleyt és Marlon Brandót ábrázoló jelentős Warhol-műveket árverez el óvatos becslések szerint is hozzávetőleg 140 millió dollárért a Christie's aukciósház november 12-én New Yorkban.

2014.09.08 16:34MTI
freedigitalphotos.net/ddpawumba

Az 1963-ból származó Triple Elvis (Ferus Type) és a három évvel később készült Four Marlons ára külön-külön akár a százmillió dollárt (23 milliárd forintot) is elérheti, sőt, Brett Gorvy, a Christie's háború utáni és kortárs művészeti részlegének elnöke szerint az sem kizárt, hogy még azt a - Warhol esetében rekordot jelentő - 104,5 millió dollárt is meghaladják, amelyet a művész Silver Car Crash (Double Disaster) című 1963-as alkotásáért adtak a rivális Sotheby's egy tavaly novemberi aukcióján.

A két alkotás közül a Four Marlons inkább a fiatalabb közönséget szólítja meg, mert nyers szexualitást tükröz. Minden fiatal színész Brando akar lenni - mondta Gorvy a The New York Timesnak. Műkereskedők és aukciósházak évek óta udvaroltak a nagyméretű - 1,70-szer kétméteres - képek tulajdonosának, a német kormányzat ellenőrzése alatt álló WestSpiel nevű német kaszinóvállalatnak, hogy megszerezzék a nagy jelentőségű alkotásokat.

A WestSpiel hat kaszinót működtet, a két Warhol-művet a cég aacheni intézményében őrizték az 1970-es évek vége óta.

"A kaszinó díszítésére vásárolták meg őket" - mondta a The New York Timesnak Lothar Dunke, a WestSpiel ügyvezető igazgatója, aki szerint a képek öt éve kerültek le a falról - és helyezték őket biztonsági okokból egy raktárba -, amikor ráébredtek, hogy milyen értékesek.

Dunkel elmondta: sokáig gondolkoztak az eladáson, de úgy vélik, most van itt az ideje, egyrészt azért, mert erős a műkincspiac, másrészt pedig azért, mert a cég terjeszkedni akar, Kölnben nyit új kaszinót.

A vállalat az 1970-es évek végén Thomas Ammann 1993-ban elhunyt svájci műkereskedőtől vásárolta a két képet, amelyek közül Gorvy szerint az Elvist ábrázolóért hozzávetőleg 85 ezer, a Marlon Brandót ábrázolóért pedig mintegy 100 ezer dollárt fizetett. Sem a Triple Elvis, sem a Four Marlons nem szerepelt még aukción, ennek ellenére a pop-art művek között ugyanolyan ünnepeltek, mint bármelyik más.

Előbbi az 1960-as Lángoló csillag című filmhez készült fotó, utóbbi A vad című 1953-as klasszikusból vett kocka alapján ábrázolja pisztolyos Elvist, illetve a motoron ülő, bőrdzsekit viselő Brandót.

A Triple Elvist először Warhol 1963-as Los Angeles-i önálló kiállításán, a Ferus Galériában láthatta a közönség, innen a kép címében a Ferus Type.

Az Elvis-motívum népszerű és visszatérő elem volt Andy Warhol munkásságában, az énekest cowboyruhában ábrázoló képek közül az Eight Elvis öt évvel ezelőtt százmillió dollárért, a Double Elvis két éve viszont a várt ötvenmillió helyett csak 37 millió dollárért kelt el.

Marlon Brandót is többször ábrázolta a művész, a Double Marlon például 2008-ban 32,5 millió dollárért talált vevőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.