Tradicionális oláh-cigány dalok

Romano Drom: lemezbemutató koncert a Dürer Kertben

A Romano Drom pénteken a fővárosi Dürer Kertben ingyenes koncerten mutatja be Colors című hatodik lemezét.

2014.08.21 17:25MTI
Forrás: www.durerkert.hu

A tradicionális oláh-cigány dalokat modern felfogásban előadó zenekar friss anyaga, amelyen 13 felvétel hallható, a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg. A mostani koncerten a régebbi szerzemények mellett új dalok is elhangzanak, a másfél évtizede működő csapat vendégeket is hívott.

A Colors legtöbb darabját a zenekar alapítója, vezetője, Kovács Antal szerezte. A címadó szám instrumentális, egy tradicionális roma dal alapján a Budapest Bárból ismert hegedűs, Farkas Róbert írta. Az E tehara című felvétel szerzője a számos hazai világzenei felvételről ismert Michel (Miquéu) Montanaro provence-i fúvós, az occitán népzene kutatója.

A Romano Drom (romani nyelven: a cigányok útja) a magyarországi kortárs roma kultúra egyik legprominensebb képviselője. 1999-es megalakulása óta bejárta a világot Kanadától Dél-Koreán, Norvégián át, Szerbián és Portugálián keresztül Ukrajnáig, napjainkra az egyik legkeresettebb világzenét játszó roma együttessé vált. A csapat az idei év elején sikeres tengerentúli turnén vett részt. Kovács Antal az alkotója és egyik főszereplője a Somnakaj című cigány musicalnek, amelyet teltház előtt játszanak rendszeresen.

A zenekar kívülről jött hatásokkal ötvözi az autentikus cigányzenét, és izgalmas hangszereléssel, a modern zenei irányzatokból is táplálkozva folytatja az ősi oláh-cigány zene hagyományait. Fúziós zenéjükben Kovács Antal (ének, gitár, tambura, szájbőgő) vegyíti a több száz éves zenei kultúrát a katalán rumba, arab, balkáni vagy a popzenében használatos ritmusokkal, valamint olyan zenei megoldásokkal, amelyekben a kanna és a kanál hagyományos játékát a dobok, gitár, a bőgő, szaxofon egészíti ki.

A zenekarnak eddig öt lemeze jelent meg hazai és külföldi kiadásban, köztük a műfajon belül egyedülálló remix album, a Romano Trip 2003-ban, amelyen mások mellett a Carbonfools, Dj Bootsie és Yonderboi is közreműködött.

A Romano Dromban Kovács Antal mellett Balogh József énekel és gitározik, Kovács Antal Máté dobol, kannán, kanalakon, cajonon és udun játszik, Egri János bőgőzik, Kovács Krisztián pedig a kannát, a cajont, a darbukát, a shakert, a csörgődobot és a bongót szólaltatja meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.