2015

Egy kisebbség lakta apró észt falu lesz a finnugor kulturális főváros

A szetu népcsoport lakta Obinitsa észt falut választották a 2015-ös év finnugor kulturális fővárosává.

2014.08.13 04:30MTI

A címre hat település - négy oroszországi, egy észtországi falu és Veszprém városa - pályázott, közülük három - köztük a magyar megyeszékhely - jutott be a hétfő esti helsinki döntőbe.

Az ortodox vallású észt népcsoport, a szetuk lakta, 2011-ben mindössze 135 lakost számláló Obinitsa falu másodszor nevezett be a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) által meghirdetett versenybe.

A győztesről egy háromfős nemzetközi zsűri döntött, egyik tagja a magyar Aranyi Péter újságíró, PR-tanácsadó volt - olvasható a témával foglalkozó, uralistica.com nevű internetes oldalon.

A kezdeményezés 2013-ra nyúlik vissza, az első évre, 2014-re egy udmurtföldi falut, Sztarije Bigit választották a finnugor világ "kulturális fővárosává".

A kezdeményezés meghirdetett célja a finnugor identitás erősítése és és a helyi gazdaság élénkítése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.