Magyar Napok Udmurtföldön

A finnugor kulturális fővárosban Magyarország is képviselteti magát

Háromnapos rendezvény a Népek Barátsága Házában, egy orosz tagköztársaságban.

2014.03.20 05:30MTI
Udmurtföld Oroszországon belül

Magyar Napokat tartanak Izsevszkben, az Udmurt Köztársaság székhelyén és az Oroszországhoz tartozó köztársaság egy kistelepülésén, amely idén a finnugor kulturális főváros szerepét tölti be.

Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Intézetének igazgatója Izsevszkből az MTI-nek elmondta, hogy a Moszkvától keletre lévő köztársaság (más néven Udmurtföld) fővárosában kedden Íjgyártó István magyar nagykövet nyitotta meg a háromnapos rendezvényt a Népek Barátsága Házában.

A diplomáciai képviseletvezetőt és a küldöttséget fogadta az Udmurt Köztársaság elnöke is. Udmurtföldön mindig nagy érdeklődéssel és barátsággal fogadják a magyarokat és komolyan veszik a kapcsolatok fejlesztését - hangoztatta Baranyi András.

Izsevszkben, az Udmurt Állami Egyetemen 2010 óta működik az úgynevezett Magyar (információs) Pont, amelynek könyvtárát most újabb kiadványokkal gazdagították. Az moszkvai magyar kulturális intézet irányításával Oroszországban 11 ilyen pont működik és népszerűsíti a magyar nyelvet- és kultúrát elsősorban a finnugor, illetve más oroszországi nemzetiségek lakta régiókban. Az Udmurtföld székhelyén működő tájékoztatási pont az egyik legaktívabb Oroszországban.

A moszkvai magyar kulturális intézmény igazgatója elmondta, hogy küldöttségük találkozott az izsevszki egyetem finnugor szakán magyarul tanuló diákokkal is. Az 1970-es években az Udmurt Állami Egyetemen belül Valentin Kelmakov finnugor nyelvész tevékenységének köszönhetően kezdte meg működését a Hungarológiai Iskola, majd 1996-ban a finnugor tanszéken létrehozták az önálló magyar szakot. Ennek eredményeként az izsevszki egyetem a magyar nyelv oktatásának egyik legfontosabb központjává vált Oroszországban. A magyar szakon ma is több udmurt diák tanul magyarul, akik évek óta a Balassi Intézet által szervezett nyári egyetemen is rendszeresen részt vesznek.

A magyar nagykövetség és a moszkvai kulturális intézet vezetői és munkatársai szerdán ellátogattak az Izsevszktől észak-keletre lévő Bügi(magyarul: puha moha, oroszul Sztarije Bigi) nevű településre. Ez az udmurt falu a finnugor hagyományok ápolásáért és megőrzéséért kapta meg erre az évre a Finnugor Kultúra Fővárosa címet. A Bügiben rendezett magyar napon felléptek a Csürrentő együttes tagjai is. A moldvai csángó zenei és tánchagyományokat képviselő és népszerűsítő budapesti zenészek és táncosok több táncházat is tartott Izsevszkben.

A magyar napok csütörtökön filmfesztivállal folytatódnak a magyarral rokon finnugor népekhez tartozó udmurtok lakta régióban.

Bügi finnugor kulturális fővárosként az idén több mint 20 rendezvénynek, kulturális fesztiváloknak, oktatási programoknak, falusi turizmushoz köthető eseményeknek ad otthont.

Idén Magyarország települései is pályázhatnak a jövő évi Finnugor Kulturális Főváros cím elnyerésére. A jelentkezéseket május 31-ig írásban nyújthatják be társadalmi szervezetek és önkormányzatok is. Községek és városok egyaránt pályázhatnak a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN), valamint a finn Rokonnépek Barátai Egyesület és az észt U-Turn civil szervezet közös felhívására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.