Programajánló- VIDOR Fesztivál 2008

Pál István "Szalonna" koncertje Nyírtasson!

Pál István "Szalonna" napjaink egyik legkiválóbb magyar prímása s az egyik legtöbbet foglalkoztatott népzenész, aki számtalan formációban muzsikál. Koncertjét a Vidor Fesztivál keretén belül nem Budapesten, hanem Nyirtasson láthatja a közönség szeptember 6-án, szombaton.

2008.08.28 16:25ma.hu
Herczku Ágnes

A muzsikálás mellett népzenegyűjtéssel foglalkozott erdélyi és kárpátaljai területeken, valamint gyökereinek köszönhetően a tanítás is egyre fontosabb részét képezte életének. Ma már az ország szinte valamennyi tájáról vannak tanítványai. 

Évek óta a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímásaként dolgozik, de emellett számtalan formációban láthatja, hallhatja a népzenét és világzenét kedvelő közönség. Állandó vendége többek között a cimbalmos Unger Balázs vezette CimbaliBand fellépéseinek. 

Pál István "Szalonna" és Bandája nevű saját zenekarának - melynek tagjai a Magyar Állami Népi Együttes zenészei - repertoárján a legszebb kárpát-medencei dallamok mellett népzenei feldolgozások is szerepelnek. Énekes szólistájuk a többszörös eMeRTon díjas Herczku Ágnes. 

Európától Amerikán át Ázsiáig a világ számtalan pontján felléptek már. 2006-ban Pál István "Szalonna" az év előadójaként Artisjus díj-at vehetett át. Közreműködik a Rendhagyó Prímástalálkozó elnevezésű programban is, olyan nagyszerű népzenei és jazz-előadók társaságában, mint Lakatos Róbert, Vizeli Balázs, Balogh Kálmán, Doór Róbert, Mester László, Herczku Ágnes, Korpás Éva, Both Miklós, illetve Dresch Mihály.

Herczku Ágnes nemzedékének egyik legismertebb népdalénekesnője, aki már számtalan elismerésben részesült. Herczku Ágnes 1975-ben látta meg a napvilágot Budapesten. Családjában mindenki szerette a zenét, édesanyja a Bodrog Néptáncegyüttesben táncolt. Erdélyi származású nagymamájától sokat tanult a népművészetről. 

Tizenkét éves volt, amikor táncolni kezdett. Először jazzbalettet tanult, majd más stílusokkal is megismerkedett. Meghatározó időszak volt életében a középiskola, melyet Sárospatakon végzett, és ahol zenét és szolfézst is tanult. Ekkor kezdett ismerkedni a népzenével, miközben autodidakta módon tanult énekelni. Azokat a dalokat kedvelte elsősorban, amelyek bonyolult díszítéseket tartalmaztak, ezek megtanulása igazi kihívást jelentett számára. A Miskolci Egyetemen történelem-tanári diplomát szerzett, de a táncot az egyetemi évek alatt is folytatta, sőt tanítani is elkezdett.
 
Ezt követően elvégezte a Táncművészeti Főiskola moderntánc-pedagógia szakát. 1997-ben felvételt nyert a Honvéd Együttes tánckarába, de közben szívesen foglalkozott az énekléssel is. Novák Ferenc, Rossa László valamint Agócs Gergely támogatásával egyre gyakrabban próbálhatta ki magát, mint népdalénekes, így lett tagja egy évvel később a Honvéd Együttes kísérőzenekarának, a Hegedős-nek – mely 2001 óta Fonó Zenekar néven működik –. Agócs Gergellyel gyakran járt gyűjteni is, magyarokhoz, cigányokhoz és ruszinokhoz. 1998-ban elnyerte a Bartók Rádió I. 

Népzenei versenyének Különdíj-át, a következő esztendőben pedig megkapta az év felfedezettjének járó eMeRTon díj-at. 2003-tól az éneklésé lett a főszerep a fiatal művész életében. Ekkor Kelemen László meghívására a Magyar Állami Népi Együttes-be került, mint énekes szólista. Népdalénekesként állandó közreműködője az Állami Népi Együttes zenekarának, a Pál István "Szalonna" és Bandája, a Nikola Parov Quartet fellépéseinek, illetve két nagyszerű énekesnő, Bognár Szilvia és Szalóki Ági társa a Szájról szájra produkcióban. 

A népzene mellett Herczku Ágnes más műfajokba, így a világzene, a pop és a jazz világába is gyakran tesz kirándulást. Dolgozott már együtt többek között Juhász Gábor-ral, Vasvári Pál-lal, Bornai Tibor-ral, Borbély Mihály-lyal, Herbie Mann-nel és Dj Palotai-val. A többszörös eMeRTon díj-as énekesnőt 2006-ban Bartók Béla Emlékdíj-jal tüntették ki.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.