Program - VIDOR Fesztivál 2008

Söndörgő, délszláv népzene a Kossuth téren!

A Vidor fesztivál keretén belül kerül sor a Söndörgő koncertjére augusztus 29-én, pénteken 19:15-kor.

2008.08.28 15:50ma.hu

A Söndörgő együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán. 

Céljuk a gazdag délszláv hagyományok ápolása, megőrzése. A magyarországi délszláv népcsoportok egymástól meglehetősen elszigetelten éltek, ezért az általuk őrzött tradíciók igen sokszínűek. A zenekar 1995-ben Szentendrén alakult, tagjai a gimnáziumi évek alatt ismerkedtek meg egymással, és kezdtek együtt muzsikálni. 

Részben családi indíttatásból valamennyien szorosan kötődnek és vonzódnak a délszláv népzenéhez, s feladatuknak érzik annak stílusos hangszerelését és koncertszerű bemutatását. A legtöbb balkáni zenekartól eltérően a Söndörgő nem a rezes hagyományokat követi, hanem egy jellegzetes tamburazenekar. Hangzásuk alapját a tambura hangszercsalád tagjai adják, időnként fúvós hangszerekkel és harmonikával kiegészülve. 

Repertoárjukat Bartók Béla és Vujicsics Tihamér gyűjtéseinek felhasználásával állították össze. A zenekar tagjai 1998-tól a Kalász Művészeti Iskolában képezték magukat Eredics Gábor irányításával, majd a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola népzenei tanszakán tanultak. 2000-ben első helyezést értek el a Magyar Rádió II. Népzenei Versenyén, 2002-ben pedig útjára indították az évente megrendezésre kerülő Söndörgő Fesztivál-t. 

A délszláv kultúra minél szélesebb körben történő megismertetése érdekében 2003-ban létrehozták a Söndörgő Egyesület-et. Az együttes látható volt a Vígszínház Legenda a lóról című előadásában, illetve Szomjas György Vagabond című filmjében is. 

2006-ban megjelent Oj Javore című lemezükön a legismertebb magyar népdalénekesnő, Sebestyén Márta is közreműködött. 2007-ben az együttes szólistája Eredics Salamon a neves zongoraművész Kocsis Zoltán partnere lehetett a Bartók-Összkiadás lemezfelvételein. A hazai fesztiválok rendszeres fellépői, de koncerteztek már a londoni Queen Elizabeth Hall-ban is. 

Az együttes több alkalommal dolgozott együtt a népszerű macedón szaxofonossal, Ferus Mustafov-val. A Vujicsics Együttes mellett a legjelentősebb délszláv népzenét játszó magyar zenekar a Söndörgő. 

Buzás Attila (nagybőgő, tamburabőgő, litárka, ének) 
Eredics Áron (prímtambura, ének) 
Eredics Benjámin (brácsatambura, ének) 
Eredics Dávid (furulya, szaxofon, tambura, ének)
Eredics Salamon (harmonika, tambura, ének)

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.