Új lehetőség

Átírták a Golden Globe-díjak szabálykönyvét

A jövőben idegen nyelvű filmeket is nevezhetnek animáció kategóriában a díjra, és a minisorozatok kategóriáját felváltották az egyetlen évadban futó, korlátozott sorozatok kategóriájával.

2014.08.05 22:31MTI

Theo Kingma, a HFPA elnöke kedden bejelentette, hogy a szövetség televíziós és filmes jelölésekkel foglalkozó számos bizottsága és azok, akik a jelöléseket összeállítják, átfésülték a Golden-Globe-díjak szabályait, hogy először rögzítsék egyetlen dokumentumba azokat.

Az egyik fő kérdés az volt, milyen filmet lehet nevezni animációs filmként, erről nagyon pontos meghatározással akartunk előállni - hangoztatta.

Úgy döntöttek, hogy animációs film az, amelynek 75 százaléka animáció - ahol a mozgást és a karaktereket kockáról-kockára készítik, mozgatják, ahol a munkát animátorok készítik, vagy kézzel rajzolva vagy pixelációval - helyettesítéses animáció -, vagy képkockánként beállított és rögzítési eljárással (stop motion).

A HFPA megnyitotta az animációs film kategóriát az egész világ előtt, még akkor is jelölni lehet a filmet, ha nem mutatták be az Egyesült Államokban, a feltétel az, hogy hazájában a filmet már bemutatták a mozik - ismertette a részleteket az elnök.

Kingma példaként hozta fel Mijazaki Hajao, a japán animáció mestere által 2013-ban készített Kaze Tacsinu (Feltámad a szél) című utolsó munkáját, mint amelyet jelölni lehetne a kategóriában Golden Globe-díjra. (A filmet tavaly még az idegen nyelvű filmek között jelölték a díjra.)

Theo Kingma bejelentette azt is, hogy jövőre január 11-én rendezik a 72. díjátadó gálát. A jelölteket december 11-én ismertetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.