Nem jött be a papírforma a Golden Globe-on

Képek - Jennifer Lawrence: "Megvertem Meryl Streepet!"

Bővelkedett meglepetésekben a vasárnapi Golden Gobe-díjátadó gála: a hét kategóriában esélyes Lincoln csak egy díjat kapott, Jennifer Lawrence megelőzte Meryl Streepet, a forgatókönyvírói trófeát elnyerő Quentin Tarantino pedig barátait méltatta.

Golden Globe 2013 - A gála képgaléria

2013.01.14 12:29MTI

A filmes és televíziós kategóriák legjobbjait Arany Glóbusz-díjakkal jutalmazó Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók ceremóniáján Tina Fey és Amy Poehler gondoskodott a jó hangulatról. A két komika barátságos rivalizálásban töltötte az estét: maguk is mindketten jelöltek voltak, végül csak koktélos pohár került a kezükbe, díjat nem kaptak.

Az est főhőse vitathatatlanul a körszakállas Ben Affleck lett, aki Az Argo-akcióval a legjobb film és a legjobb rendező Golden Globe-ját is elnyerte. "Ki törődik a díjjal, ha a nevét ilyen társaságban olvassák fel? Ez életem rendkívüli pillanata!" - szólalt meg a színész-rendező, aki Steven Spielberg (Lincoln), Ang Lee (Pi élete), Kathryn Bigelow (Zwero Dark Thirty) és Quentin Tarantino (Django elszabadul) orra elől vitte el a rendezői trófeát.

Jennifer Lawrence, akit 2010-ben a Winter's Bone - A hallgatás törvénye című filmben nyújtott alakításáért jelöltek Oscarra, és tavaly Az éhezők viadalával a legnépszerűbb sztárok közé emelkedett, most a Napos oldal női főszerepéért vehette át a legjobb vígjátéki színésznő díját. "Mit jelent ez? Megvertem Merylt!" - viccelődött a 22 éves színésznő, utalva arra, hogy a mezőny jelöltjei között volt Meryl Streep is az Amit még mindig tudni akarsz a szexről című komédiával.

Az est nagy vesztesének Steven Spielberg Lincolnja tekinthető: a hét jelölésből csupán a címszerepet alakító Daniel Day-Lewisnak ítélték oda a díjat a hollywoodi tudósítók. Az amerikai elnöknek a rabszolgaság eltörléséért vívott harcáról szóló történelmi dráma bemutatására azonban egy utódja, Bill Clinton vállalkozott. A meglepett közönség álló ovációval köszöntötte a volt elnököt. "Hú! Milyen izgalmas vendég! Ő volt Hillary Clinton férje!" - kommentálta a fellépést a két műsorvezető.

Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger a Golden Globe gálán (Fotó: MTI - A galériához KATT a képre!)


A Lincoln az eredeti forgatókönyv kategóriában is vesztett, a díjat Tarantino kapta a Django elszabadul című mozijáért. A rendező-forgatókönyvíró a film szereplőinek és barátainak köszönte meg az elismerést. Mint a közönségnek elmesélte, baráti körén teszteli, amit ír, de nem azt várja tőlük, hogy kritizálják. "Amikor felolvasom nektek, a ti fületeken keresztül hallom, amit írtam, és abból tudom, hogy jó úton járok" - köszönte meg a támogatást.

A Golden Globe-okból a 2012-es év szinte minden gyakran emlegetett filmjének jutott. A nyomorultak a vígjáték és musical kategória győztese lett, két szereplője, Hugh Jackman, valamint Anne Hathaway is átvehette a Glóbuszt. Az influenzával küzdő Jackman rögtön ki is jelentette, hogy már sokkal jobban van.

A bin-Laden film női főszereplőjét, Jessica Chastaint is színpadra szólították, Michael Haneke pedig a legjobb idegen nyelvű film díját kapta a Szerelemért. A Pi élete a zenei díjakból kapott, akárcsak az új Bond-mozi, a 007 - Skyfall. A Cecil B. DeMille-életműdíjjal jutalmazott Jodie Foster beszédében volt szerelmének mondott köszönetet, a hollywoodi elit előtt nyíltan felvállalva, hogy leszbikus. "Ez az év legmulattatóbb partija. Ma este bálkirálynőnek érzem magam" - jelentette ki.

A hollywoodi díjszezon február 24-én ér a csúcspontjára az Oscar-díjak átadásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.