Állvataps

Pet Shop Boys premiert tartottak a BBC Proms fesztiválján

Alan Turing neves brit matematikus, az elméleti számítástudomány és a mesterséges intelligencia atyja emlékére írt művét mutatta be a Petshop Boys popduó - a londoni Royal Albert Hall közönsége állva ünnepelte az A Man from The Future című darabot.

2014.07.25 04:30MTI
Fotó: FB/Pet Shop Boys

Neil Tennant és Chris Lowe 50 perces "zenei életrajza" előtérbe állítja Gordon Brown akkori brit miniszterelnök 2009-ben elhangzott nyilvános bocsánatkérését amiatt, hogy a britek híres második világháborús kódfejtőjét homoszexualitása miatt az ötvenes évek elején meghurcolták.

A zenemű premierje megelőzte a The Imitation Game című filmdráma bemutatóját, amelyet az 58. londoni filmfesztiválon rendeznek októberben. A Benedict Cumberbatch és Keira Knightley főszereplésével készült film is a modern számítógépes technológia brit úttörőjének életét ábrázolja.

Turing vezetésével a brit katonai hírszerzés Bletchley Park-i kódfejtő központjában sikerült megfejteni a második világháborúban a németek Enigma-kódját, amivel felgyorsították a háború befejezését. A homoszexualitása miatt 1952-ben börtönbüntetésre ítélt és kényszergyógykezelt tudós 1954-ben hunyt el tisztázatlan körülmények között ciánmérgezésben. Gordon Brown bocsánatkérése után tavaly Turing királyi kegyelemben is részesült.

A Pet Shop Boys zeneművét egy televíziós dokumentumdráma ihlette a legnagyobb brit kódfejtőről, és művükbe beledolgozták Andrew Hodges 1992-ben kiadott Turing-életrajzát is.

"Turing kora előtt járt mind a technológia, mind a szexualitás világát illetően. Megdöbbentően bátor és előretekintő volt az, ahogyan felvállalta homoszexualitását egy olyan korban, amikor a melegeket könyörtelenül üldözte a kormány" - mondta Tennant és Love a szerdai éjszakai koncert előtt.

A nyolc részből álló, 18 fős kamarakórus kíséretével felhangzó, néha atonális darab jelentősen eltér a világhírű elektronikus popduo olyan fülbemászó szerzeményeitől, mint az It's a Sin vagy a West End Girls, de az együttes közismert hangzása fellelhető benne - olvasható a BBC hírportálján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.