Verset írt, majd elindult

40 évvel halála után: Pablo Neruda ismét a chilei főváros utcáit rótta

A költő alakját korábbi santiagói otthonának ablakában láthatták rövid ideig a járókelők. A házban ma múzeum működik. A kivetített alak előbb verset írt az ablaknál, majd felkerekedett, átsuhant a házak homlokzatán, és nekivágott a város utcáinak, ahol életében annyiszor megfordult.

2014.07.13 17:26MTI
freedigitalphotos.net/dan

Negyven évvel halála után Pablo Neruda ismét tollat fogott a kezébe, szerelmes verseket szavalt és a város lakóinak csodálkozása közepette sétált végig Santiago utcáin: a Nobel-díjas költőt virtuálisan idézték meg Chilében születésének 110. évfordulóján.

A Pablo Neruda Alapítvány az évfordulós ünnepség programjába illesztette kezdeményezését. A költő alakját korábbi santiagói otthonának ablakában láthatták rövid ideig a járókelők. A házban ma múzeum működik. A kivetített alak előbb verset írt az ablaknál, majd felkerekedett, átsuhant a házak homlokzatán, és nekivágott a város utcáinak, ahol életében annyiszor megfordult. A különleges program szervezői egy járműre szerelt mozgó kivetítővel varázsolták az ismert helyszínekre a költő fekete-fehér képét.

A virtuális kép megalkotásán a Delight Lab cég dolgozott. A városon átsétáló költő szavait egy hangszóró közvetítette, hogy a hatás teljesebb legyen. Neruda megidézéséhez a költőről az alapítvány archívumában található felvételeket használták fel.

Az 1904. július 12-én született, és leginkább szerelmes verseiről ismert Neruda 1971-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Baloldali politikai szerepet is vállalt és diplomataként is dolgozott. Közeli barátja volt a szocialista Salvador Allende chilei elnöknek, aki 1973-ban követett el öngyilkosságot, mert nem akarta, hogy a hatalmat puccsal magához ragadó Augusto Pinochet tábornok katonái elfogják.

Nerudát, aki a szeptemberi puccs idején 69 éves volt és prosztatarákban szenvedett, sokkolta a katonai hatalomátvétel, az utána következő kivégzések, barátai meggyilkolása. Nyomban száműzetésbe akart vonulni, de elindulása előtt kórházba kellett szállítani, ahol hamarosan meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.