Új lehetőségek rajzolódtak ki

Erősödhet a magyar-török kulturális együttműködés

Erősödhet a magyar-török kulturális együttműködés, miután Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Oguz Öcan, a török nemzeti UNESCO bizottság elnöke pécsi találkozóján új együttműködési lehetőségek rajzolódtak ki.

2014.06.29 20:58MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága közölte, hogy Hoppál Péter és Oguz Öcan találkozóján felmerült "a közös gyökerekből is táplálkozó népzenei kincseink, a tárgyalkotó népművészet és a hímzőkultúra párhuzamainak, továbbá a hagyományos magyar konyha török hatásainak kutatása".

Az államtitkárság számára különösen fontos, hogy a kutatás eredményei majdan az emberek legszélesebb köréhez eljussanak, így ismertetve meg Magyarország népművészetének e részét, megerősítve az e hagyományokat éltető közösségeket és inspirálva minél többeket saját hagyományainak megismerésére, a mindennapokban való gyakorlására – olvasható az összegzésben.

A tájékoztató szerint a török nemzeti UNESCO bizottság elnöke méltatta azt a tudatos munkát, amellyel Magyarország őrzi a török kulturális örökséget. Köszönetet mondott a Szulejmán szultán sírhelyének felkutatása érdekében végzett munkáért és biztosította az államtitkárságot arról, hogy elkötelezett az együttműködés folytatása iránt.

"A tárgyalás egy hosszabb távú együttműködés kezdete, amely - kapcsolódva hazánk keleti nyitás politikájához - közelebb hozhatja egymáshoz a magyar és a török embereket, hozzájárulva a két ország turisztikai és gazdasági együttműködéséhez" – közölte a kulturális államtitkárság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.