Árverés

Tízmilliárd forintért senkinek nem kellett a hegedű

Hiába Stradivari, hiába műemlék, a gazdagok sem mind hülyék. Háromszor annyiért adták volna, mint az előző rekordert.

2014.06.26 17:25MTI
Forrás: Wikipedia

Nem kelt el egy ritka Stradivari-brácsa, a világ egyik legnemesebb hangszere a Sotheby's zárt árverésén. A kikiáltási ára 45 millió dollár (mintegy tízmilliárd forint) volt.

A Macdonald-mélyhegedű, amelyet Antonio Stradivari híres olasz mester 1719-ben készített, egyike annak a két ilyen hangszernek, amely még magántulajdonban van. A különleges brácsát legutóbb ötven éve kínálták eladásra.

Ha a brácsáért valaki kifizette volna kikiáltási árát, ez lett volna a világ legdrágább hangszere. A jelenlegi rekordot az az 1721-ben készült Stradivari-hegedű, a Lady Blunt tartja, amelyet 2011-ben 15,9 millió dollárért vásároltak meg egy aukción.

Tim Ingles, az árverésben a Sotheby's-zel együttműködő Ingles & Hayday aukciósház igazgatója elmondta: a brácsa azért olyan ritka, mert nagyon kevés példány készült belőle. "A Stradivari-brácsa mindig is a hangszergyűjtők Szent Grálja volt" - fogalmazott a szakértő az aukciót megelőzően.

A Macdonaldot a legkiválóbb minőségű Stradivari-brácsaként tartják számon. A mester virágkorában, 1700 és 1720 között készült. Peter Schidlofnak, a híres Amadeus Quartet tagjának családja kívánta eladni a hangszert, amelyet a zenész 1964-ben vásárolt.

A hangszer azért viseli a Macdonald nevet, mert az 1820-as években Godfrey Bosville, Macdonald harmadik bárója vásárolta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.