60 év után először adnak el ilyen hangszert

Rekordösszeget várnak a Stradivari-brácsáért

Hatvan év után először adnak el árverésen Stradivari-brácsát, amelyért rekordösszeget vár a Sotheby's aukciósház.

2014.04.16 02:30MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az egyedülálló vonós hangszer értékét több mint 32,6 millió euróra (10 milliárd forint) becsülik. A vevőknek június 26-ig van idejük, hogy megtegyék ajánlataikat.

Egyszer van ilyen lehetőség az életben - hangsúlyozta a hangszer keddi bemutatásakor Tim Ingles szakértő. Antonio Stradivari (1644-1737) olasz mester összes hangszerei közül brácsából van a legkevesebb, az egész világon összesen tízről tudnak. Hegedűből hatszázat, csellóból ötvenet készített.

Az 1719-ben lucfenyőből és juharfából készített, most eladó hangszer egyik korábbi tulajdonosa Godfrey Bosville, III. Macdonald báró volt, aki után a Macdonald-brácsa nevet kapta. Ő 1820 körül vásárolta a hangszert, amely a nevezetes Stradivari-lakkozással együtt még mindig kiváló állapotban van.

A Sotheby's szerint a 32,6 millió eurós (10 milliárd forint) ár lenne a legmagasabb, amelyet hangszerért valaha adtak. Jelenleg a 2011-ben 11,5 millió euróért (3,5 milliárd forint) eladott, Lady Blunt nevű Stradivari-hegedű tartja a rekordot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.