Art Basel

35 millió dollárért kelt el Andy Warhol önarcképe

Harmincöt millió dollárért (7,8 milliárd forint) kelt el Andy Warhol amerikai pop-art művész egyik önarcképe a világ legnagyobb 20-21. századi művészettel foglalkozó kiállításán és vásárán, az Art Baselen, amelyre vasárnapig mintegy 70 ezer látogatót várnak a Rajna-menti városba.

2014.06.19 20:01MTI

A képzőművészeti seregszemle csütörtökön nyílt meg a nagyközönség számára, de a VIP-vendégek, a gyűjtők és a múzeumi szakemberek számára már kedden és szerdán is rendeztek programokat. A Warhol-festmény is az egyik exkluzív napon kelt el.

A vasárnapig tartó mustrán 34 ország 285 galériája képviselteti magát a 20-21. század művészetének remekműveivel: festményekkel, szobrokkal, videókkal, installációkkal és fotókkal.

A modern klasszikusok, mint Pablo Picasso, Max Ernst és Paul Klee mellett az olyan neves kortárs alkotók munkái sem hiányoznak, mint Gerhard Richter vagy Anselm Kiefer. Összesen több mint 1700 művész alkotásai cserélhetnek gazdát a svájci városban.

Az Egyesült Államokat 77 galéria képviseli, míg a második legnagyobb kiállító Németország 48 galériával. Az újdonságok közé tartozik egy "élő művészeti kiállítás", ahol olyan performansz-művészek munkáit mutatják be, mint a szerbiai születésű, New Yorkban élő Marina Abramovic, az amerikai Bruce Nauman és az angol Damien Hirst.

Új trendnek számít az is, hogy az ázsiai művészeket már nem csak kínai vagy japán galériák képviselik, hanem egyre inkább nyugatiak is, és a gyűjtők sem igen tesznek már különbséget keleti és nyugati alkotók művei között.

Szintén idei újdonság, hogy a fiatal galériák egy térben állíthatnak ki patinásabb, nagyobb múltú társaikkal, amivel a vásár szervezői a nemzedékváltás mellett teszik le a garast, és a kortárs művészetet jobban helyzetbe hozzák.

Az 1970-ben alapított Baseli Vásár (Basler Messe, Art Basel) ma már három kontinensen van jelen: 2002-ben Miami Beachen, 2013-ban Hongkongban alapítottak "leányvásárokat". Miamiban legközelebb december elején, Hongkongban jövő márciusban tartják meg a rendezvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.