Könyvhét díjazottak

A 3 emeletes mesekönyv és a Macskakirálylány lett a 2013-as Év Gyermekkönyve

Az illusztrátorok közül Molnár Jacqueline-t díjazták az Év Gyermekkönyve díjjal Lackfi János Kapjátok el Tüdő Gyuszit! és Lázár Ervin A hét fejű tündér című kötetéért.

2014.06.13 03:18MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Darvasi László A 3 emeletes mesekönyv és Tamás Zsuzsa Macskakirálylány című művét tüntették ki a 2013-as Év Gyermekkönyvének járó díjjal az Ünnepi Könyvhét nyitó napján, csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a díjat odaítélő Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) Magyar Egyesülete. Az illusztrátorok közül Molnár Jacqueline-t díjazták az Év Gyermekkönyve díjjal Lackfi János Kapjátok el Tüdő Gyuszit! és Lázár Ervin A hét fejű tündér című kötetéért.

A fordítók kategóriájában Pék Zoltánt ismerték el Sally Gardner A Hold legsötétebb oldala című könyvének magyarra ültetéséért. Az Év kiadója elismerő oklevelet a Kolibri Kiadó kapta 2013-ban megjelentetett könyveiért. A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett díjátadón életműdíjjal tüntették ki Marék Veronikát, aki szerteágazó munkásságában írt meséket, gyermekregényeket, bábjátékokat, tévé- és rádiójátékokat, filmforgatókönyveket és diafilmeket, de készített társasjátékokat és kirakós kockákat is.

Művei közé tartozik a Boribon és Annipanni, a Kippkopp és A kockásfülű nyúl sorozat, utóbbi képeskönyvként és animációs filmként is, Richly Zsolt rajzaival, illetve rendezésében. Műveit számos nyelvre, köztük japánra, koreaira és kínaira is lefordították - derül ki honlapjáról (www.marekveronika.hu).

Az Év gyermekkönyve díjat Magyarországon az IBBY Magyar Egyesülete ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyermekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.