eee

Karcsúsítják a Salzburgi Ünnepi Játékok programját 2015-től

Kevesebb programmal várja közönségét 2015-től a Salzburgi Ünnepi Játékok, ám a kisebb méretű fesztivál nagyobb közfinanszírozást kap.

2014.06.03 00:30MTI

Ez az utolsó esztendő, amikor Alexander Pereira, az ismert osztrák kulturális menedzser dolgozik intendánsként a Salzburgi Ünnepi Játékokon, mert ősztől már a milánói Scalát vezeti. Pereira erre az évre is olyan grandiózus programot dolgozott ki, mint ami eddigi munkásságát jellemezte a fesztiválon.

Jövőre azonban nem fogják folytatni Pereira nagyszabású terjeszkedését. Azzal a növekedéssel, amely az elmúlt három évben a fesztivált jellemezte, a megfelelő struktúráknak is együtt kellett volna növekedniük, a túlórák azonban a jövőben nem lehetségesek - hangoztatta Wilfried Haslauer salzburgi tartományfőnök, a fesztivál kuratóriumának elnöke a testület tanácskozása után tartott sajtóbeszélgetésen.

Ennek megfelelően az idei 223 program helyett 2015-ben 173 rendezvény lesz, az ünnepi játékok költségvetése 64,8 millió euróról 58,9 millió euróra csökken, és 234 ezer jegy helyett 224 ezret dobnak piacra.

Művészeti tartalmát tekintve is átszabják a világ legnagyobb komolyzenei fesztiválját. "Felhagyunk Pereira azon alapelvével, hogy kizárólag új produkciókat mutassunk be. Pereira +egyszeri alapelve+ az opera műfajban nem finanszírozható tovább" - hangoztatta Helga Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke és gazdasági vezetője.

A jövőben három új operaelőadás bemutatása lehetséges, három felújítás lesz és három koncertszerű operaelőadás - ismertette. 2015-ben az új bemutatók a Fidelio, a Figaró házassága és Kurtág György Samuel Beckett Végjáték című műve alapján készülő operája lesz. Visszatér például a 2013-ban sikerrel bemutatott Norma és a 2014-ben színpadra állított Traviata - tette hozzá Rabl-Stadler.

Folytatják viszont a Pereira által bevezetett Ouverture Spirituelle előfesztivált, és marad a pünkösdi fesztivál is Cecilia Bartoli vezetésével.

A kisebb költségvetésű fesztivál azonban nagyobb állami és tartományi támogatásban részesül, 2015-ben 2,5 millió euróval számolhatnak a szervezők. Radl-Stadler elismerte ugyanakkor, hogy Pereira távozásával a szponzorpénzek csökkeni fognak: a 2014. évi rekordnagyságú 12 millió euróról 9 millió euróra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.