Képzőművészet

Vasarely-kiállítással nyíltak meg a Magyar napok Nyizsnyij Novgorodban

Victor Vasarely magyar származású képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a délkelet-oroszországi Nyizsnyij Novgorodban, ahol ezzel kezdetét vette a Magyar napok című rendezvénysorozat.

2014.05.30 04:25MTI
Fotó: wikipedia

Anna Gor, a Nyizsnyij Novgorod-i Arzenál Állami Modern Művészeti Központ igazgatója az MTI-nek a megnyitó után nyilatkozva úgy fogalmazott: "a képzőművészet szuper klasszisai" közül elsőként van alkalmuk a magyar származású híresség alkotásait bemutatni városukban. "Megtiszteltetés és öröm számunkra ez a lehetőség, annál is inkább, mert a Művészi hagyaték és Victor Vasarely mítosza címmel rendezett op-art kiállítás előbb látható nálunk, mint Moszkvában" - mondta Anna Gor.

A Vasarely-tárlat előzményeiről szólva felidézte, hogy 2012 májusában Fajó János Kossuth-díjas festőművész alkotásaiból rendeztek kiállítást Geometrikus absztrakció címmel, tavaly februárban pedig Mattis-Teutsch Waldemar sepsiszentgyörgyi születésű képzőművész holográfiáiból volt látható A fény művészete címmel tárlat.

Elsődleges missziójuk az úgynevezett klasszikus modernizmus megismertetése a közönséggel - hangsúlyozta az igazgató, kiemelve, hogy Nyizsnyij Novgorodban nagyon értékes kollekciót őriznek a múlt század húszas éveinek orosz avantgárd képzőművészeti alkotásaiból. A Nyizsnyij Novgorodban bemutatott Vasarely-alkotások Csepei Tibor gitárművész, zenepedagógus, műgyűjtő kollekciójából valók. Felesége, Csepei Katalin, aki részt vett a megnyitón, az MTI-nek elmondta, hogy az orosz nagyvárosba 109 képet és 17 szobrot, illetve egyéb alkotást vittek el, amelyek felölelik az egész Vasarely-életművet.

Az egyik különleges darab, amely a kiállítást népszerűsítő plakátokon is látható, 1982-ben még a világűrt is megjárta, a Szojuz T6 fedélzetén eljutott a Szaljut 7 űrállomásra. Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója beszámolt arról, hogy a Csepei-gyűjtemény darabjait Moszkvában is bemutatják novemberben a Vinzavod nevű tekintélyes galériában.

Elada Nagornaja, Magyarország Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulja, aki a moszkvai magyar kulturális központ közreműködésével megszervezte a Magyar napokat, az MTI-nek elmondta, hogy 2012 óta már harmadik alkalommal rendezik meg a programsorozatot. A június 29-ig nyitva tartó Vasarely kiállítás megnyitóját két jelentős esemény is követi: 10-én a Győri Balett lép fel Nyizsnyij Novgorodban, 12-én, a város "születésnapján" pedig a rakparton egy különleges szarvas szobrot avatnak fel, a falécekből készített óriás állatszobrairól ismertté vált Szőke Gábor Miklós alkotását. A fiatal magyar képzőművész az orosz település jelképét rozsdamentes fémből készítette el. A nem mindennapi, 5 méter magas szobor Magyarország ajándéka lesz a Volga és az Oka folyó összefolyásánál található településnek - tette hozzá Elada Nagornaja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.