Ötmilliárd forint áll rendelkezésre

Andy Vajna tíz magyar nagyjátékfilmet tervez az idén

"A Magyar Nemzeti Filmalap és annak Filmszakmai Döntőbizottsága az idén ötmilliárd forint keretösszeg felett rendelkezik, azonban ez a szám nincs kőbe vésve, jelenleg ennyire van szükség."

2014.05.28 07:49MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Tíz magyar nagyjátékfilmet tervez az idén mozivászonra vinni Andrew G. Vajna, aki a Napi Gazdaságnak adott interjújában azt mondta, ennél több egész estés filmre a magyar piacon nincs igény.

A Magyar Nemzeti Filmalap és annak Filmszakmai Döntőbizottsága az idén ötmilliárd forint keretösszeg felett rendelkezik, azonban ez a szám nincs kőbe vésve, jelenleg ennyire van szükség - közölte a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

Vajna normálisnak tartja a megítélt támogatások közötti nagyságrendi eltéréseket, mivel elmondása szerint rendkívül nagy a szórás a forgatókönyvek között.

Az elmúlt időszak legfontosabb eredményének azt tartja, hogy sikerült lábra állítani a magyar mozgóképgyártást. Mint mondta, olyan struktúrát örökölt, amelyben nem születtek filmek.

Azt is kiemelte, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány által hátrahagyott adóssághegyet sikerült teljes mértékben eltüntetni. Arra a kérdésre, hogyan értékeli a gyakran százmilliókkal kistafírozott magyar filmek sokszor kedvezőtlen nézettségi mutatóit, azt válaszolta: a filmalapon nincs kényszer a ráfordítások megtérülése kapcsán.

A filmalap feladata a finanszírozás és nem a profit maximalizálása. Az általuk kihelyezett források után részesednek a bevételekből, de ritkán történik meg, hogy pluszban zárnának egy projektet.

Hozzátette: biztatónak tartja ugyanakkor, hogy az itthon forgatott filmek külföldi értékesítésének értéke tavaly 76 milliárd forintra ugrott a korábbi 26 milliárdról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.