Háttér

Ferenc pápa végre oda megy, ahová akar

VI. Pál volt az a pápa, akinek első külföldi útja 1964-ben a Szentföldre vezetett, ahol Athénagorasz konstantinápolyi pátriárkával találkozott.

2014.05.22 01:30MTI

Rövidnek, de intenzívnek nevezte Ferenc pápa május 24-26. közötti szentföldi látogatását Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A pápa azt mondta, szigorúan vallásos jellegű lesz a látogatása.

A háromnapos szentföldi látogatás valójában Ferenc pápa első olyan külföldi útja, amelynek célállomását az egyházfő maga választotta ki.

A tavaly márciusban megválasztott pápa 2013. nyarán a Rio de Janeiro-i Ifjúsági Világtalálkozóra utazott. Ezt az utat eredetileg azonban az időközben lemondott XVI. Benedeknek szervezték. Azóta Ferenc pápa nem utazott külföldre.

Elődei közül II. János Pál 2000-ben látogatott Szentföldre. Huszonkét évvel a pápává választása után. A 2005-ben megválasztott XVI. Benedek ugyanezt az utat 2009-ben tette meg.

VI. Pál volt az a pápa, akinek első külföldi útja 1964-ben a Szentföldre vezetett, ahol Athénagorasz konstantinápolyi pátriárkával találkozott. Az volt az első alkalom, hogy a katolikus egyházfő repülőre szállt és elhagyta Európát. VI. Pál volt az első pápa, aki ötszáz év után a pátriárkával találkozott.

Szentföldi útja bejelentésekor Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy látogatása VI. Pál és Athénagorasz ötven évvel ezelőtti találkozásának évfordulójára esik.

A pápát a Szentföldre I. Bartolomaiosz jelenlegi konstantinápolyi ökumenikus pátriárka invitálta meg rögtön Ferenc pápa megválasztása után. Tavaly nyáron II. Abdullah jordániai uralkodó tárgyalt a látogatásról a pápával a Vatikánban. Ferenc pápa szeptember 7-én nemzetközi imanapot vezetett a szíriai és a közel-keleti békéért. Októberben Mahmúd Abbász palesztin elnököt, decemberben Benjámin Netanjahu izraeli elnököt fogadta. Idén áprilisban ismét II. Abdullah járt a Vatikánban.

Ferenc pápa szombaton magyar idő szerinti délután egy órakor érkezik meg szentföldi útja első állomására, a jordániai főváros Ammanba. Az egyházfő először a királyi palotában az ország politikai és egyházi vezetőivel találkozik, majd a város stadionjába megy, ahol misét mutat be és 1400 gyermeket részesít az első áldozásban. Ezt követően Jézus megkeresztelkedésének helyszínére, Betániába látogat, ahol megáldja a Jordán-folyót, ahogyan VI. Pál is tette. A betániai latin szertartású templomban a pápa betegekkel találkozik.

Fotó: MTI

Vasárnap a betlehemi elnöki palotában Mahmúd Abbász fogadja az egyházfőt. Ferenc pápa misét mutat be a Jászol-téren, felkeresi a helyi ferences kolostort, palesztin családokkal ebéddel, elmegy a Születés-bazilikába, valamint egy palesztin menekülttábor kulturális központjába, ahol gyerekek várják.



Az első jeruzsálemi állomás a Szent Sír bazilika lesz, itt elevenedik fel VI. Pál és Athénagorasz találkozója: Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz pátriárka együtt imádkozik a helyi keresztény közösségek képviselőivel.

Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy az egyházfő és a pátriárka összesen négyszer találkozik majd egymással. Aláírnak egy közös nyilatkozatot is.

Vasárnap Ferenc pápa a Mecsetek terére látogat. A jeruzsálemi főmuftival belép a Szikladómba, a Siratófalnál imádkozik és itt üzenetet hagy. Az egyházfő virágot helyez el a cionista mozgalom alapítójáról, Theodor Herzlről elnevezett hegyen és ellátogat az izraeli főrabbinátusra. Találkozik Simon Peresz izraeli elnökkel és Benjámin Netanjahuval. Az Olajfák-hegyén fát ültet el és felkeresi az Utolsó vacsora helyszínét.

Ferenc pápa szerdán úgy fogalmazott, szentföldi útja kizárólag vallásos jellegű és két célja van: az egyik, hogy I. Bartolomaiosszal találkozzon, másrészt a békéért akar imádkozni a Közel-Keleten. "Ferenc pápa látogatásával vigaszt akar vinni a Szentföldön élő keresztényeknek és segíteni akar a térségben a párbeszéd és a béke megteremtésében" - fogalmazott Pietro Parolin szentszéki államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.