Cannes - Félidőben

A legkedveltebb új európai filmek

Mike Leigh és török film az újságírók kedvence.

2014.05.20 13:55MTI
Forrás: Wikipedia

A török versenyfilm, Nuri Bilge Ceylan Téli álom című alkotása és a brit Mike Leigh-nek Mr. Turner címmel a világhírű angol festőről készített nagyszabású filmje áll a újságírók toplistájának élén a félidejéhez érkezett 67. cannes-i filmfesztiválon.

A Screen International angol szaklap listáján a négyből 3,6-tal áll élen a brit versenyfilm, amelyet 3,4 ponttal követ a Téli álom.

Mike Leigh legújabb játékfilmjében a nézők az impresszionizmus előfutárának tekintett Joseph Mallord William Turner (1775-1851) életének utolsó szakaszával ismerkedhetnek meg. A rendező a lehető legközelebbről mutatja meg a csúnya, durva és mogorva, de a művészet és a szépség által megszállott idős festő érzékenységét, aki képtelen az érzelmeit kifejezni. Az állandóan feszült Turnert Timothy Spall alakítja, akit A király beszéde című filmben Churchill szerepében és a Harry Potter-filmekben is láthatott a közönség. A 71 éves brit rendező önarcképeként is értelmezhető alkotás sajtóvetítését követően sokan a legjobb férfialakítás díjára is esélyesnek tartották az összetett figurát megformáló Spallt.

A nemzetközi listán második helyen álló Téli álom egyébként a Le Film Francais című francia szaklap által megkérdezett francia kritikusok kedvence. A lenyűgöző Anatóliában játszódó, több mint három órás, a kortárs Törökország ellentmondásairól szóló dráma három Csehov-novella feldolgozása alapján született. A Cannes-ban visszatérő vendégnek számító rendező - akinek munkásságát gyakran hasonlítja a sajtó Ingmar Bergman (1918-2007) svéd rendező filmjeihez - már kétszer elnyerte a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját és egyszer a legjobb rendezőnek járó elismerést is megkapta. Az Arany Pálmát azonban még soha nem vihette haza.

A film főszereplője, Aydin (Haluk Bilginer) egy hatvan év körüli volt színészt alakít, aki a mesebelien varázslatos török vidéken, Cappadociában, egy kis faluban működtet egy szállodát, amelyet nyáron szívesen látogatnak a turisták. Télen azonban a vidék teljesen kihalt, és a felvilágosult és gazdag entellektüel szerepében megjelenő Aydin egyedül találja magát szemben fiatal feleségével és elvált nővérével.

A Screen listáján harmadik, a Le Film Francais szerint pedig második helyen áll a mauritániai Abderrahmane Sissako Timbuktu című alkotása, amely abban az észak-mali városban játszódik, amelyet 2012-ben elfoglaltak a radikális iszlamisták. A dzsihadisták a terror alatt tartott városban betiltották a zenét és a nevetést, a dohányzást és a labdarúgást, miközben az iszlamista bíróságok naponta hoztak abszurd és tragikus ítéleteket.

A film főhőse Kidane (Ibrahim Ahmed), aki feleségével és lányával, valamint egy pásztorfiúval él együtt Timbuktu közelében a dűnéken, ahol viszonylagos nyugalom honol a városban uralkodó káoszhoz képest. Amikor egy szomszéd halász véletlenül megöli a család kedvenc, GPS névre hallgató tehenét, a feldühödött Kidane véletlenül megöli a halászt, és emiatt a dzsihadisták bírósága elé kerül.

Az élvonalban szerepelnek még az Amerika hanyatlásáról hétfőn este bemutatott alkotások: a kanadai David Cronenberg Maps to the Stars címmel készített filmje, amelyben Hollywoodot egy vérfertőző és szörnyűséges világként mutatja be, valamint az amerikai Bennett Miller Foxcatcher című alkotása, amely egy igaz történetet dolgozott fel John E. du Pontról, egy amerikai birkózócsapat megalomán szponzoráról.

A legkevésbé eddig a kanadai Atom Egoyan The Captive című thrillere és a francia Bonellónak a divatdiktátor Yves Saint Laurent-ról készült Saint Laurent című filmje tetszett a kritikusoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.