Cannes

Strauss-Kahn beperli a róla készült film alkotóit

Beperli a Cannes-ban a hétvégén bemutatott, róla készült film alkotóit Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezér.

2014.05.19 16:52MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az Abel Ferrara rendezésében forgatott Welcome to New York című produkcióban Gérard Depardieu alakítja a főszerepet.

A szexmániás, szállodai szobalánnyal erőszakoskodó, a filmben George Devereau-nak nevezett férfiról szóló munkát a cannes-i mustra hivatalos programján kívül, egy privát vetítésen mutatták be a sajtónak.

Bár az alkotók jelezték, hogy a produkció részben fikció, és jogi nyilatkozatot is fűztek a filmhez, Strauss-Kahn ügyvédje, Jean Veil közölte, hogy az alkotás megrágalmazza ügyfelét, mivel a volt IMF-vezérrel szembeni vádakat eleveníti fel.

Strauss-Kahn 2011-ben volt kénytelen távozni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjáról, miután egy manhattani szálloda szobalánya nemi erőszakkal vádolta meg.

A hatóságok felmentették, de a szobalány polgári eljárást indított ellene, amely végül peren kívüli egyezséggel zárult. "Mindez három éve történt, és tisztázta magát" - jelentette ki az ügyvéd az Europe 1 rádióban. Hozzáfűzte, hogy a film miatt "megrémült és undorodó" Strauss-Kahn bízta meg azzal, hogy rágalmazás miatt perelje be a film készítőit.

A Cannes-ban megszólaló Ferrara kijelentette, hogy filmje kitalált történet, és joga van ahhoz, hogy megválassza a témát, amiről forgat. "Nem állok a bíróság előtt. Művész vagyok, és jogom van a szólásszabadsághoz. Amerikából származom, a szabadok országából, a szabadok földjéről és a bátrak hazájából" - fogalmazott a rendező.

A Variety.com filmes szaklap kritikájában "Franciaországban holtbiztos botránykeltőnek" nevezte a filmet, ugyanakkor hozzátette, hogy Depardieu "vakmerő játéka" kétségtelenül eladja majd a produkciót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.