A világ legnagyobb cukorfinomítójában

Gigantikus cukorszobor tiszteleg a fekete cukorgyári munkások előtt

Egy gigantikus, 10,5 méter magas szfinxszerű cukorszoborral tisztelegnek az egykori afroamerikai cukorgyári munkások előtt a világ hajdan legnagyobb cukorfinomítójában New Yorkban.

2014.05.19 05:30MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Kara Walker művész négy tonna cukorból készült monumentális alkotása elfoglalja a brooklyni Williamsburg negyedben fekvő Domino Cukorgyár egykori hatalmas üzemcsarnokának jórészét.

A szfinxszerűen fekvő fekete bőrű munkásnő feje enyhén eltúlzott afrikai vonásokat mutat. Fejét fejkendő fedi, keblei viszont fedetlenek, öklét előre tartja. A műveiben főleg a faji megkülönböztetés és általában a diszkrimináció, a szexuális kizsákmányolás és a hatalom kérdéseit feszegető művésznő szerint a megformált alak egyszerre fejezi ki az alávetettséget és a dominanciát.

Az A Subtlety or the Marvelous Sugar Baby című hófehér alkotáson kívül több kisebb, fiatal fiúkat ábrázoló, melaszbevonatú szobor is került az üzemcsarnokba.

A barnás munkásfiúk kezükben nagy cukroskosarakat tartanak, benne finomítatlan cukorral. Az 1880-as években épült Domino Sugar Refinery a maga korában a világ legnagyobb cukorgyára volt, innét származott az Egyesült Államokban fogyasztott cukor több mint fele.

A cukorgyár területén nemsokára öt futurista felhőkarcoló épül, mindörökre megváltoztatva a megújulásnak mindeddig ellenálló williamsburgi rozsdaövezet arculatát a Manhattant és Brooklynt elválasztó folyó partján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.